Vesipedit miellyttävät lehmiä ja kiinnostavat maidontuottajia
Tämän hetken suosituin parsimateriaali on vesipeti, kertovat niiden myyjät. Parhaimmillaan vesipedeillä parannetaan maitotuotosta ja sekä utare- että jalkaterveyttä. Lehmät myös tykkäävät kellutella veden päällä.
Vesisängyt valloittivat koteja 1980-luvulla, mutta katosivat sittemmin tukevampien patjojen tieltä. Viime vuosina on nähty vesisänkyjen uusi tuleminen, mutta makuuhuoneiden sijaan navetoissa. Eläinten hyvinvoinnin ja maitotuotoksen yhteyttä on viime aikoina korostettu aiempaa enemmän, mikä on saanut tuottajat satsaamaan hoidettaviensa olosuhteisiin. Tutkimusten mukaan vesipedit paitsi vähentävät jalkaongelmia ja hiertymiä, myös parantavat maitotuotosta parsipeteihin ja -mattoihin verrattuna.
”Vesipetejä asennetaan uusista navetoista jo noin yli puoleen” Tero Savela Finnlactolta kertoo, ja puhuu nimenomaan Finnlacton asiakkaiden kohteista.
Finnlacton myymissä vesipedeissä pohjalla on 30–40 milliä paksu lateksi, jonka päälle asennetaan vedellä täytetty patja.
”Pohjalla oleva lateksi pitää huolen, ettei lehmä missään vaiheessa joudu pelkän betonin päälle. Vesi karkaa lehmän alta sen noustessa ylös ja mennessä makuulle, mutta eläin saa silti sorkallaan tukevan otteen lateksipatjasta. Tämä muistuttaa tunnetta jalkojen painautumisesta pehmeään maahan”, Savela selittää.
Tämän ansiosta lehmän makuulle meno ja ylös nouseminen ovat tukevia ja mukavia, liikkeet ovat hallittuja ja loukkaantumisriski pienempi. Lehmät makaavat pidempiä aikoja, mikä lisää märehtimistä ja siten syöntiä ja maitotuotosta.Vesipeti muotoutuu lehmän mukaan, mikä tekee siitä paitsi mukavan, paremman myös utareelle, sillä se ei jää puristuksiin lehmän ja betonin väliin. Utare jää kellumaan patjan päälle ja verenkierto maitorauhasissa on esteettömämpää.
Kun alla oleva lateksi tuo eläimelle tukevan tunteen, voi pedin pinta olla liukaskin.
”Liukas pintamateriaali ja veden muodostama pallomainen muoto saavat nesteet valumaan pois pedin päältä, mikä parantaa utareterveyttä”, Savela selittää.
Hän lisää vesipetien pysyvän viileänä tavallista parsipetiä paremmin, mikä varsinkin kuumina kesinä lisää eläinten hyvinvointia.
Kaksikammioisessa vesi ei karkaa
Toinen vesipetejä Suomessa myyvä yritys on Tokki Oy. Yrityksessä ollaan Finnlacton kanssa samoilla linjoilla vesipedin suosiosta. Se on Tokin asiakkaiden tämän hetken suosituin parsimateriaali.
”Varsinkin lypsylehmien parsiin myydään tällä hetkellä lähes pelkkiä vesipetejä”, toimitusjohtaja Sampo Rauma toteaa.
Tokin myyntilistoilta löytyy kahta erilaista petiä: yksikammioista sekä kaksikammioista vesipetiä. Niiden erot ovat nimensä mukaiset: kaksikammioisessa pedissä vesi on jaettu kahteen eri kammioon, joiden välillä ei ole vesiyhteyttä.
Varsinkin kaksikammioiset pedit ovat Rauman mukaan suosittuja.
”Lehmän mennessä makuulle ja noustessa ylös vesi ei pääse karkaamaan pedin takaosaan, vaan pysyy paremmin polvien alla”, hän selittää.
Toisin kuin Finnlacto, Tokki ei myy pedin alle lateksia.
”Otamme täyden hyödyn irti vesipedin lämmönjohtokyvystä, kun sen alla on viileä betoni. Ylimääräinen lämpö konduktoituu betoniin, eikä jää lämmittämään lehmää”, Rauma kertoo.
Kaksikammioisissa pedeissä vettä on parren leveydestä riippuen 45–48 litraa. Kaksikammioisuuden ansiosta lehmä ei joudu kohtaamaan betonia polviensa alla missään vaiheessa.
”Jo pelkästään seisomalla se luo mattoon vastapaineen, joka estää pohjaan vaipumisen”, Rauma kertoo.
Lue KMVETin numerosta 4/2019 koko juttu, jossa on haastateltu lisäksi kahta vesipedit hankkinutta maitoyrittäjää.
Kuva ja teksti: Eeva Linnainmaa.