
Luken uuden tutkimusnavetan rakentaminen etenee
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Jokioisiin suunniteltu navetta on vihdoin rakenteilla. Vuonna 2019 aloitettu hanke on nyt edennyt harjakorkeuteen.
Uuden tutkimusnavetan rakennustyömaalla 13.5. pidetyssä peruskivenmuuraustilaisuudessa Luken johtaja Anu Kaukovirta kertoi, että Jokioisten uusi tutkimusnavetta täyttää kansainvälisen huippututkimuksen vaatimukset ja mahdollistaa elinkeinoelämän tietotarpeisiin ja asiakastyöhön vastaamisen huomioiden eläinten ja henkilöstön hyvinvoinnin.

Uusi tutkimusnavetta on kooltaan 6 000 m2, ja siellä on tilaa noin 200 lehmälle ja 18 vasikalle. Rakennuksen kustannusarvio on noin 10 miljoonaa.
Luken ryhmäpäällikkö Piia Kareniuksen mukaan tutkimusnavettaan on haettu parhaita käytänteitä tutustumalla muiden maiden tutkimuslaitosten navettoihin. Tutkimushenkilöstö on käynyt navettavierailuilla muun muassa Norjassa, Ruotsissa, Tanskansa ja Alankomaissa. Myös kotimaan uusimpia ratkaisuja on selvitetty. Navetan toiminnallisessa suunnittelussa on ollut mukana myös 4Barn.
Luke on varannut navettatekniikkaan 4,7 miljoonaa euroa. Tähän kustannukseen on laskettu mukaan esimerkiksi lypsy-, rehustus- sekä mittausteknologia. Lypsy- ja lantarobotit toimittaa DeLaval ja kiskoruokkija tulee olemaan Trioliet-merkkinen. Ruokintakokeita varten navettaan asennetaan BioControl-merkkiset rehukaukalot ja punnitusjärjestelmä. Nykyisestä Minkiön tutkimusnavetasta siirretään jonkin verran tutkimuslaitteistoa.
Uudessa navetassa vasikat kasvatetaan yksilökarsinoissa kahden viikon ikäisiksi. Nuorkarjan kasvattaminen ulkoistetaan yhteystyötiloille. Navetan yhteyteen rakennetaan jaloittelutarha. Lehmillä on myös mahdollisuus päästä laitumelle, mutta laidun alaa on varsin rajoitetusti, joten varsinaista laidunnusta ei ole mahdollista toteuttaa. Navettaan asennetaan parsipedit ja kuivikkeena on tarkoitus käyttää separointijaetta. Sorkkahoitoa varten tiloihin tulee sorkka-altaat ja sorkkahoitoteline.
Tutkimus uudessa navetassa käynnistyy 2026
Lehmät pääsevät muuttamaan uuteen tutkimusnavettaan alkuvuodesta 2026, kun laiteasennukset ja käyttöönottotestaukset on saatu valmiiksi. Vajaa sata lehmää muuttaa Minkiön nykyisestä navetasta ja noin 70 hiehoa kasvatetaan etukäteen muualla. Karja tulee olemaan pääosin ayrshirea ja muita pohjoismaisia punaisia rotuja. Nykyinen navetta puretaan kokonaan pois.

Anu Kaukovirran mukaan tulevan tutkimuksen yhtenä merkittävänä tavoitteena on luopua suoraan ihmisravinnoksi kelpaavan rehun käytöstä lypsylehmien ruokinnassa vuoteen 2040 mennessä. Tähän voidaan päästä muun muassa hyödyntämällä täysimääräisesti nurmituotannon positiiviset ekosysteemipalvelut.
Kareniuksen kertoo, että Minkiön uudessa navetassa keskitytään enemmän rehu- ja ruokintakokeisiin, kun taas laidunkokeet ja pidempään vierihoitoon suunnatut tutkimukset toteutetaan Luken Maaningan toimipisteessä.

Tutkimusmaatilan uudistaminen on edennyt vaiheittain: uusi tulotie rakennettiin vuonna 2021. Biokaasulaitoksen pohjatyöt, noin 400-neliöinen karjalannan separointilaitos ja 3 000 kuution lietesäiliö valmistuivat vuonna 2023. Niiden rakentaminen maksoi 2,8 miljoonaa euroa. Doranovan biokaasulaitos on jo otettu käyttöön ja ensi kokemukset sen toiminnasta ovat hyvät.