Ukraina on menettänyt jo 50 000 lehmää

Ukraina on menettänyt jo 50 000 lehmää pommituksissa, taisteluissa ja tautien takia. Lukujen odotetaan nousevan, koska myös yksityiset maitotilat ovat kärsineet, mutta niiltä on tällä hetkellä vaikea saada tilastoja.

Myös taudit heikentävät ja tappavat lypsylehmiä Ukrainassa.

”On vaikea saada luotettavaa tietoa siitä, mitä Harkovan ja Hersonin Zaporizhzhian, Donetskin ja Luhanskin alueilla tapahtuu, mutta tappiot ovat vähintään 50 000 päätä, mikä rahallisesti on 80 miljoonaa dollaria”, Ukrainan maidontuottajien liiton (AVM) pääjohtaja Hanna Lavreniuk sanoo.

Harkovan alue on yksi Ukrainan viidestä suurimmasta maidontuottaja-alueesta. Sinne on keskittynyt suuria maitotiloja, joten alueen tappiot vaikuttavat merkittävästi Ukrainan koko meijeriteollisuuden tilanteeseen.

Ennen sotaa Ukraina toimitti muun muassa Lähi-idän maille maitoproteiinia ja -rasvaa. Sodan aikana varastoihin on kertynyt merkittäviä määriä vientituotteita.

”Sodan johdosta varastoihin on kertynyt kuivamaitoa, kuivaheraa, voita ja teknistä kaseiinia, jotka oli tarkoitus lähettää Aasian ja Afrikan maihin. Viennin mahdottomuus vaikuttaa negatiivisesti meijeriyrityksiin, jotka puolestaan eivät pysty maksamaan maitoraaka-aineita maitotiloille”, Lavreniuk kertoo.

Kuivamaidon säilyvyysaika on 3–5 kuukautta. Nyt varastoissa olevat tuotteet alkavat huonontua, ja siksi tilanne on entistä kriittisempi.

Pessimistisen skenaarion mukaan, jos miehitettyjä alueita ei vapauteta, Ukraina voi menettää 120 000–150 000 lehmää vuoden loppuun mennessä. Tämä on AVM:n mukaan kriittistä, koska se on lähes kolmannes Ukrainan sotaa edeltäneestä karjasta.

Sodan aktiivisen vaiheen päätyttyä Ukraina kertoo tarvitsevansa apua kumppanimailta karjan nopeaan elvyttämiseen.

”Tuottoisen lehmän kasvattaminen tilalla kestää vähintään kaksi vuotta. Ukrainassa ei ole sellaista aikaa toipumiseen. Tarvitsemme tukea 5–6 kuukauden ikäisten hiehojen toimittamisessa, jotta ne saavat nopeasti jälkeläisiä ja pystyvät elvyttämään karjaa”, Lavreniuk toteaa. ◻

Lähde: Dairy Global/ Chris Mccullough