PED-virus huolestuttaa sika-alaa maailmanlaajuisesti

PED on lyhenne sanoista Porcine Epidemic Diarrhea eli porsaiden tarttuva ripuli. Sen aiheuttaja on corona-virus, josta on erilaisia kantoja. Maailmalla nopeasti leviävä ja sikalassa tuhoisa virus on aiheuttanut suurimmat ongelmat Yhdysvalloissa. Kun lääkehoitoa tai rokotetta ei ole, hoito-ohjeet ovat yllättävät. Tauti neuvotaan levittämään mahdollisimman nopeasti koko sikalaan.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa tuhoa on tehnyt PED-viruskanta, joka on lähtöisin Kiinasta. Lisäksi Yhdysvalloista on löytynyt deltacoronavirus eli PDCoV, joka aiheuttaa samanlaisen taudin.

Corona-virusryhmään kuuluu myös pelättyä tarttuvaa ripulia aiheuttava TGE-virus, joka löytyy OIE:n vastustettavien tautien B-listalta.

PED ei ole vastustettava tauti, vaikka se aiheuttaa yhtä suurta tuhoa kuin TGE. PED- ja TGE- tartuntoja ei voi erottaa kuin laboratoriotutkimuksin.

PED maailmalla

Tarina alkoi Yhdysvalloista huhtikuussa 2013. Sikaloissa alkoi esiintyä ripulia eri-ikäisissä sioissa ja emakoiden alla olevia porsaita kuoli kuin kärpäsiä. Aluksi oletusdiagnoosi oli TGE, mutta laboratoriolöydökset olivat negatiivisia. Aiheuttaja, corona-virus todettiin 13.5.2013. Corona-viruksen alkuperää on selvitetty ja jäljet johtivat Kiinaan, jossa uusi virustyyppi löydettiin jo vuonna 2012.

Yhdysvalloissa on tähän mennessä 30 osavaltiota, joissa PED on todettu, 14 osavaltiosta on löydetty PDCo-virus. Kanada on puolustautunut tautia vastaan hyvin aktiivisesti ja siellä on tartunta vasta vähän yli 60 tilalla.

Myös Euroopassa esiintyy PED-virusta, meitä lähinnä muun muassa Virossa ja muissa Baltian maissa. Eurooppalainen kanta ei ehkä ole yhtä ärhäkkä kuin nyt Amerikassa levinnyt virus, mutta kun tartunta tulee sikalaan ihan uutena, jälki on yleensä erittäin tuhoisaa.

Britanniassa on äskettäin tehty PED-vasta-aineiden ja virusmateriaalin kartoitus teurassioista. Vasta-aineita löytyi 10 prosentista sikoja, mutta virusmateriaalia ei löytynyt lainkaan.

PED leviää sikalassa sen kuuluisan kulovalkean tavoin. Yhdysvalloissa alle neljän viikon ikäisten porsaiden kuolleisuus on ollut 80–100 prosenttia. Tuotantolukujen palaaminen normaaliksi on vienyt tiloilla keskimäärin 5,9 viikkoa.

Ensikot ovat heikompia kuin vanhemmat emakot. Jos ensikko saa PED-virustartunnan ensimmäisten 30 tiineysvuorokauden aikana, porsimisprosentti laskee 91,1:stä 78,5 prosenttiin. Ne ensikot, jotka pysyivät kantavina, tekivät pahnuetta kohden 2,2 elävää porsasta vähemmän kuin ennen taudinpurkausta.

PED ei ole vastustettava tauti, joten ensimmäisiä tartunnan saaneita sikaloita ei tyhjennetä eläimistä. Mitään lääkettä tautiin ei ole, ei myöskään rokotetta, mutta sitä kehitetään kiivaasti kaikissa yrityksissä, jotka kynnelle kykenevät.

Teksti: Katri Kaaro

Lue koko juttu KMVETin numerosta 3/2014.