Hyvinvointilain käsittelyyn aikaa enää helmikuu

Eduskunnalla on enää helmikuu aikaa saada käsiteltyä esitys eläinten hyvinvointilaiksi kuluvan eduskuntakauden aikana.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kommentoi tammikuun lopulla Sarkamessujen yhteydessä Seinäjoella järjestetyssä hyvinvointipaneelissa lain tilannetta:

”Olen kuitenkin toiveikas ja pidän äärimmäisen tärkeänä, että laki ehdittäisiin saada valmiiksi tämän eduskunnan aikana ja se voisi tulla voimaan ensi vuoden alusta.”

”Lakiesitys odottaa vielä perustuslakivaliokunnan kantaa, jonka jälkeen maa- ja metsätalousvaliokunta pääsee saattamaan työnsä valmiiksi. Ympäristövaliokunta on jo aiemmin antanut oman lausuntonsa”, hän sanoi.

Kun Husu-Kallio sai kutsun osallistua kyseiseen eläinten hyvinvointilakia koskevaan paneeliin, hän uskoi tuolloin lain olevan paneelin aikaan tammikuun lopussa jo presidentin esittelyssä ja vahvistettuna.

”Valitettavasti näin ei ollutkaan lain käsittelyn viivästyttyä.”

Husu-Kallio pitää välttämättömänä lain uudistamista, sillä aika on hänen mukaansa ajanut jo vuodelta 1996 olevan nykyisen eläinsuojelulain- ja asetuksen ohi. Kotieläintuotannossa moni asia on muuttunut sen jälkeen, sillä tutkittua tietoa on tullut lisää, monet käytännön toimintatavat ovat nyt toiset ja kansalaisten kiinnostus eläinten hyvinvointia kohtaan on lisääntynyt.

Eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen valmistelu aloitettiin maa- ja metsätalousministeriössä vuonna 2010. Esitys eläinsuojelulain ja -asetuksen korvaavaksi eläinten hyvinvointilaiksi annettiin ensimmäisen kerran eduskunnalle syksyllä 2018.

Lakia ei kuitenkaan ehditty käsitellä eduskunnassa ja se raukesi keväällä 2019 vaalikauden päättyessä. Nyt eduskunnan käsittelyssä oleva lakiesitys pohjautuu tuohon vuoden 2018 esitykseen, ja sen kanssa tulee siis jälleen kiire edeltäjänsä tapaan.