Ollikkalan sikatilalla otettiin käyttöön karjuporsaiden immunokastraatio
Karjuporsaiden kastrointi on puhuttanut Euroopassa koko 2010-luvun. Pyrkimyksiä kohti kivuttomampaa toimenpidettä on ollut, mutta selkeää yhteistä linjaa ei ole löytynyt. Yksi vaihtoehto kirurgiselle kastraatiolle on immunokastraatio eli karjuporsaiden kastraatio rokotteen avulla. Kastraatiorokote on ollut markkinoilla jo pitkään, mutta Suomessa se ei ole juurikaan ollut käytössä. Ollikkalan sikatilalla Vihdissä menetelmä otettiin käyttöön viime vuoden heinäkuussa.
Karjuporsaiden kastrointi on yksi ikävimmistä työvaiheista sikatiloilla. Suomessa noudatetaan kastraatiossa EU-lainsäädäntöä, joka sallii alle viikon ikäisen karjuporsaan kirurgisen kastroinnin osaavan henkilön tekemänä, ilman puudutusta ja kivunlievitystä.
Suomessa iso osa sikatiloista käyttää toimenpiteen yhteydessä kivunlievitystä, joka lievittää toimenpiteen jälkeisiä kipuja, mutta ei vaikuta kastroinnin aikaiseen kipuun. Vuodesta 2011 lähtien isoimmat lihatalot ovat ohjeistaneet tuottajiaan käyttämään kastroinnissa kivunlievitystä, mutta laki ei sitä vielä edellytä.
Kirurgiselle kastraatiolle tutkitaan vaihtoehtoja niin EU:ssa kuin Suomessakin. Epämiellyttävää karjunhajua esiintyy noin kymmenessä prosentissa kastroimattomia karjuporsaita, joten näiden yksilöiden poimiminen teuraslinjalta esimerkiksi teollisen nenän avulla voisi olla yksi mahdollisuus.
Joissakin maissa siat teurastetaan niin pieninä, ettei karjunhajua ehdi muodostumaan. Myös eläinjalostuksen ja ruokinnan keinoja tutkitaan.
Pioneerityötä hyvinvoinnin edistämiseksi
Ollikkalan tilalla haluttiin parantaa porsaiden hyvinvointia kastroinnin yhteydessä. Aiemmin kastroinnin teki tilalla eläinlääkäri. Porsaalle laitettiin paikallispuudutus kiveksiin sekä annettiin kipulääkitykset samana ja toimenpidettä seuraavana päivänä.
”Olimme myös mukana yliopiston tutkimuksessa, jossa haettiin mahdollisimman hyvää puudutusta”, Veera Ollikkala kertoo.
”Tämäkin vaati aikaa ja lääkkeissäkin oli tietysti omat kustannuksensa. Lisäksi halusimme jättää tämän kivuliaan toimenpiteen porsailta kokonaan pois.”
Tilalla alettiin miettiä vaihtoehtona immunokastraatiota, ja myös tilan eläinlääkäri kannusti siihen.
Porsaat rokotetaan Zoetis Oy:n Improvac-rokotteella 11 ja 16 viikon ikäisinä. Nahan alle pistettävä rokote käynnistää porsaassa vasta-ainetuotannon sen omaa hormonituotantoa vastaan.
”Me koemme, että tämä on rokote muiden rokotteiden joukossa”, Veera Ollikkala toteaa. ”Ennakkoluulona on usein, että tässä annetaan sialle hormonia, mikä ei pidä paikkaansa. Kyseessä on proteiini, joka käynnistää sian oman vasta-ainetuotannon niin, että puberteettia ei pääse kehittymään.”
Immunokastraatiossa kivesten kehittyminen pysähtyy tai hidastuu joksikin aikaa ja karjunhajun kehittyminen lihaan estyy. Myös karjumainen käyttäytyminen kuten toisten sikojen selkään hyppely ja aggressiivisuus vähenee. Rokotteella ei ole varoaikaa eikä siitä jää lihaan jäämiä.
Porsaat rokotetaan käytävällä, johon koko porsasryhmä otetaan kerralla. Jari Ollikkala kehitti ja rakensi häkin rokottamista varten.
”Kaikki siat kulkevat häkin läpi, tytöt ilman pistosta.”
Rokotuksessa on hyvä olla kaksi henkilöä, toinen ottaa sian häkkiin ja toinen rokottaa. Pistoksen jälkeen häkin etuosa avataan, jolloin sika pääsee vapaaksi muiden imisien ja käsiteltyjen karjuporsaiden joukkoon. Rokotustilanne on rauhallinen, ja siat liikkuvat häkkiin ja siitä pois yllättävän sujuvasti.
Pistos annetaan turvaruiskulla kohtisuoraan sian korvan taakse. Nopea toimenpide kestää 70–80 sian ryhmällä noin 40 minuuttia.
Teksti ja kuvat: Anne Nieminen
Lue koko juttu KMVETin numerosta 2/2019.