Maailman eläintaudit
Euroopan ASF-tapaukset tuotantosikaloissa vähenivät selvästi aiemmista vuosista. Vuosina 2019–21 tapauksia oli yli tuhat, ja viime vuonna vain alle 500 sikalaa sai tartunnan.
1. ASF uudelleen Tsekin tasavallassa ja Kreikassa
Vuoden 2022 lopulla Tšekin tasavallassa todettiin yli neljän vuoden tauon jälkeen ASF-virusta villisiassa lähellä Puolan ja Saksan rajaa. Tsekki ja Belgia ovat olleet ainoat maat, jotka ovat saaneet maahan tulleen ASF-tartunnan hävitettyä kokonaan.
ASF löytyi ensimmäisen kerran Tšekin tasavallassa villisioissa kesäkuussa 2017. Tuotantosioissa ei tuolloin esiintynyt tautia, ja helmikuusta 2019 lähtien Tšekin tasavaltaa on pidetty jälleen vapaana ASF:stä. Nyt löydetty uusi tapaus maan pohjoisosassa on vain noin 3,5 kilometriä Puolan ja 20 kilometriä Saksan rajalta. Uuden tartunnan epäillään tulleen vaeltavien villisikojen mukana.
Tammikuussa Kreikasta löytyi maan ensimmäinen ASF-tapaus villisioissa. Kuollut villisika löytyi läheltä Pohjois-Makedonian rajaa, josta taudin epäillään tulleen. Vuonna 2020 Kreikassa todettiin takapihasikalassa ASF-tartunta, joka jäi tuolloin ainoaksi.
Vuoden lopulla tautia todettiin myös muissa itäisen Euroopan maissa. Eniten tapauksia on raportoinut Puola, jossa vuoden viimeisellä neljänneksellä todettiin yli 500 villisikatapausta. Myös Latviassa, Liettuassa ja Saksassa tapausluvut olivat kolminumeroisia vuoden viimeisellä neljänneksellä.
Euroopassa pahimmaksi kuukaudeksi vuonna 2022 osoittautui marraskuu, jolloin FLI listasi 922 villisikatapausta, lähes kaksinkertaisen määrän lokakuuhun verrattuna. FLI selittää jokavuotisia suuria marraskuisia tapausmääriä muun muassa sillä, että ruhoja on helppo löytää, kun kasvillisuutta on vähän.
ASF-tapauksia villisioissa on raportoitu myös Venäjällä.
Tuotantosikatapaukset pysyivät loppuvuonna paremmin hallinnassa. Eniten niitä on edelleen Romaniassa.
Moldovassa ASF pääsi noin 30 000 sian sikalaan, joka sijaitsi lähellä Romanian rajaa. Muut Euroopan tuotantosikatapaukset olivat loppuvuonna piensikaloissa.
Koko vuoden 2022 aikana ASF-tartuntoja oli Euroopan tuotantosikaloissa selvästi vähemmän kuin 2020-luvun aiempina vuosina.
Myös Vietnam ilmoitti uudesta taudinpurkauksesta joulukuun aikana.
2. Norjassa tuberkuloosia naudoilla ja pienmärehtijöillä
Norjan maatalous- ja elintarvikeministeriö raportoi joulukuussa 2022 Maailman eläintautijärjestö WOAH:lle Mycobacterium tuberculosis complex -infektion puhkeamisesta Norjassa märehtijöillä. Tammikuun puolivälissä tartuntapaikkoja oli jo kaksi, molemmat Norjan länsirannikolla.
Tartuntoja oli todettu lähes 80 naudalla ja sitä epäiltiin noin 300 naudalla sekä lampaan ja vuohen sekakarjalla, jossa tartuntoja oli noin 70 ja epäilyjä 140. Norjan naudat ovat olleet vapaita tuberkuloosista vuodesta 1963 saakka lukuunottamatta kahta saneerattua tapausta vuosina 1984 ja 1986.
3. Märehtijöiden EHD-tauti tuli Etelä-Eurooppaan ensi kertaa
Ensimmäiset epitsoottisen verenvuototaudin (EHD) taudinpurkaukset vahvistettiin Italiassa ja Espanjassa marraskuussa 2022. Uusia epidemioita esiintyi joulukuussa 2022.
Italian Sardiniasta raportoitiin kolme tartuntaa, joista yksi on tilalla, jolla on tarhattuja peuroja. Etelä-Espanjassa yhdeksän nautatilan testi oli positiivinen. Italiassa tunnistettiin serotyyppi EHDV-8, jota esiintyy myös Tunisiassa.
Nyt todetut EHD-epidemiat ovat ensimmäiset Euroopassa. Tähän mennessä tauti on ollut laajalle levinnyt Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Australiassa, Aasiassa, Afrikassa ja Välimeren alueella, johon kuuluvat Israel, Marokko, Algeria, Tunisia ja Turkki. Viruksen oletetaan saapuneen Eurooppaan Pohjois-Afrikasta Saharan myrskyjen mukana tulleiden hyönteisten kautta syyskuun lopulla ja lokakuun alussa 2022.
EHD leviää verta imevien polttiaisten välityksellä. Nautojen tartunnat ovat yleensä lieväoireisia tai oireettomia. Oireina voi olla silmä- ja sierainvuotoa, kuumetta, ruokahaluttomuutta, haavaumia suussa, luomien turvotusta, hengitysvaikeuksia, ontumista, sekä utareen ja turvan punoitusta. Sierainvuoto liittyy moneen tarttuvaan tautiin. Kuvan naudalla ei ole todettu EHD-virusta.
LÄHDE: friedrich-loeffler.institut