Kryptosporidioosi on vakava sairaus ihmiselle ja vasikalle

Erityisesti pikkuvasikoita hoitavien on tärkeä tietää, minkälainen sairaus kryptosporidioosi on – myös oman terveytensä vuoksi. Kryptosporidioosin tekee erityisen merkittäväksi sairaudeksi se, että se voi olla myös zoonoosi. Zoonoosi tarkoittaa sellaista sairautta tai infektiota, joka voi luonnollisissa oloissa siirtyä ihmiseen toisesta selkärankaisesta tai tarttua ihmisestä eläimeen. Kryptosporidioositapausten määrä on lisääntynyt viime aikoina.

Kryptosporidioosi on Cryptosporidium-alkueläimen aiheuttama tauti. Kryptosporideja on useita eri lajeja. Eläimillä niitä tunnetaan tällä hetkellä 32 erilaista.

Osa niistä on isäntälajispesifisiä eli ne aiheuttavat tautia vain yhdelle eläinlajille. Osa kryptospora-lajeista voi tartuttaa useiden eläinlajien yksilöitä.

Sairauden oireet vaihtelevat jonkin verran kryptospora-lajeittain. Lajeilla on myös alalajeja, joita voidaan määrittää erilaisilla molekyylitekniikoilla ja saada näin kartoitettua taudinpurkauksen ”sormenjäljet”.

Ihminen voi sairastua hyvin vakavasti

Zoonoottisesti merkittävin laji on Cryptosporidium parvum. Osalle ihmisistä se aiheuttaa hyvin vakavan, jopa kuolemaan johtavan sairauden.

C. parvum esiintyy useilla nisäkkäillä, mutta ensisijaisesti sitä löytyy nuorilta vasikoilta. Vasikoilla esiintyy myös muita kryptosporideja, mutta ne eivät tartu ihmiseen.

C. parvumin infektioannos ihmiselle on hyvin pieni. Vain muutama tartunnan aiheuttava ookysta voi riittää aiheuttamaan taudin. Ihminen saa kryptosporidiumtartunnan ulosteen välityksellä joko suorassa kontaktissa alkueläimen ookystia erittävään toiseen ihmiseen tai eläimeen, tai eläimen tai ihmisen ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden, uimaveden tai juomaveden välityksellä. Tyypillinen tartunnanlähde on vesi.

Tartunnan itämisaika ihmisellä on 1–22 vuorokautta. Tartunnan lähdettä voi tästä syystä olla vaikea todistaa. Vasikat saattavat puhdistua tartunnasta jo kahden viikon kuluessa.

Ihmisille kryptosporidioosi aiheuttaa useimmiten itsestään rajoittuvan ripulitaudin, ja tartunta voi olla myös oireeton. Immuunipuutteisille, ja jostain syystä myös joillekin perusterveille ihmisille, kryptosporidioosi voi olla henkeä uhkaava sairaus. Ihmisten kryptosporidioosia ei myöskään läheskään aina osata epäillä ja hoitaa oikein edes sairaalassa.

Teksti: Maria Tirkkonen

Lue koko 4-sivuinen artikkeli KMVETin numerosta 1/2018.