Hankkijan Kotkan rehutehdas uudistui
Hankkijan Kotkan rehutehtaalla on tämän vuoden aikana tehty merkittäviä investointeja. Uudistusten takana on Hankkijan Säkylän tehtaan toiminnan päättyminen kesällä. Säkylästä on siirretty Kotkaan muun muassa raaka-ainesiiloja ja säkityslinja. Aiemmin Kotkassa oli vain suursäkitysmahdollisuus, mutta uudistusten myötä tehtaalta saadaan myös piensäkkirehuja.
Kotkan rehutehtaan vuosituotanto on yli 80 000 rehutonnia. Suurin tuoteryhmä ovat nautarehut. Myös luomurehuja nauta- ja siipikarjatiloille tehdään merkittäviä määriä.
Osastopäällikkö Teemu Seppälän mukaan rehujen myyntimäärissä ei ole ollut merkittäviä muutoksia, kuitenkin tuoteryhmien välillä on ollut siirtymää.
Hankkija valmistaa rehuja Kotkan lisäksi myös Seinäjoella ja Turussa. Kotkan sijainti on Etelä- ja Itä-Suomen kotieläintilojen kannalta erinomainen. Rehutehtaan tärkeintä raaka-ainetta, kotimaista viljaa on hyvin saatavilla Kymenlaaksossa. Lisäksi ulkomailta hankittavat massaraaka-aineet tulevat Kotkan satamaan, jonka tuntumassa rehutehdaskin sijaitsee.
Uudistusten myötä Kotkassa voidaan nyt valmistaa myös hevos- ja erikoisrehuja. Kotkaan siirretyt Racing-hevosrehut, rakeiset Namino-kivennäiset ja Acetona-energiarehut ovat pienten käyttömäärien ja konsentroitujen koostumustensa takia hyvin vaativia valmistaa. Investoinnin myötä tehtaan raaka-ainevalikoima on kasvanut ja annostelumahdollisuuksia on lisätty tuotannossa.
”Toki uusien tuotteiden valmistus on edellyttänyt Kotkassa uuden oppimista. Rehuvalmistuksen perinteiset opit ovat voimassa, mutta jokaisella tuotteella on omat erityispiirteensä”, tehdaspäällikkö Pekka Puttonen kertoo. Uudistusten myötä tehtaan henkilöstömäärä on tuplaantunut, tehtaalla työskentelee 15 henkilöä kolmessa vuorossa maanantaista perjantaihin.
Voin valmistusmäärä ja kulutus olivat Suomessa korkeimmillaan 1960-luvulla voivuorien aikaan. Juustoja valmistettiin eniten
2010-luvun alkupuolella. Tuontijuustot ovat ottaneet kasvavan siivun EU-jäsenyyden alusta lähtien ja tuontiaste on vakiintunut 50 prosenttiin 2010-luvulla. Viime vuonna juustoa kulutettiin ravintotasetilaston mukaan noin 26 kiloa henkilöä kohti.