Vaikka siitossonneja huudettiin hyvin, vieläkin on valinnanvaraa

Kevään siitossonnihuutokaupoissa sonnien myynti sujui viime kevään tapaan lähes ennätyslukemissa. Sonneja jäi runsaasti myös jälkimyyntiin, joten vieläkään ei ole myöhäistä hankkia uutta sonnia karjaan.

Atrian historian 21. siitossonnihuutokauppa toteutettiin jo kuudennen kerran online-huutokauppana. Ostajaksi rekisteröityi ennätysmäärä huutajia. Huutokaupassa kaikkien rotujen yhteenlaskettu keskihinta, 4 656 euroa, oli lähes viime vuoden ennätyskorkealla tasolla. Ensimmäisellä kierroksella tarjolla olevista 137 sonnista myytiin ensimmäisellä ja toisella kierroksella yhteensä 65 siitossonnia. Yhteiskuljetuksiin mennessä myytiin 76 sonnia.

HKFoodsin Huutokauppalistalle tiensä selvitti 113 sonnia, joista varsinaisessa huutokaupassa myytiin 40. Keskihinnaksi muodostui 4 535 euroa.

Atrian siitossonnit kasvatettiin seitsemättä vuotta peräkkäin Mikko Peura tilalla. Atrian tiedotteen mukaan käyttökelpoisia siitossonneja oli hyvä ja tasainen valikoima eri roduista. Huutokaupasta vastaava Susanna Vehkaoja kertoo käyttökelpoisen tarkoittaa emolehmätiloille sitä, että vasikat syntyvät helposti ja sukutaustoiltaan sopivat ostajan karjaan, ovat hyvärakenteisia ja hyväkäytöksisiä.

Vehkaojan mukaan Atrian kasvukokeisiin pyritän ottamaan joka vuosi uusien keinosiemennyssonnien poikia testiin ja uudeksi genetiikaksi emolehmäkarjoihin. Kun samaa sonnia käytetään useassa karjassa ja saman sonnin pojat kootaan yhteen kasvukokeeseen samoihin olosuhteisiin, saadaan keinosiemennyssonnien ominaisuuksista arvosteluvarmoja tuloksia ja moni asia selviää niistä nopeammin. Jos sonni huomataan poikiensa kautta hyväksi, rupeaa se kiinnostamaan ostajia, Vehkaoja kuvaa.

HKFoodsin siitossonnikolaat kasvatetaan nyt Tero Hosiken ja Anne Kangasvuori-Hosiken tilalla Huittisissa. Kevään 2024 ikäluokka saapui tilalle lokakuussa ja punnitustarkkailu käynnistyi marraskuun punnituksista. Kasvattamossa on tilaa 220 sonnille. Tällä kaudella mukana oli sonneja neljästä rodusta: angus, charolais, hereford ja simmental. Kuva Senni Valiola.

HKFoodsin huutokaupasta vastaavan Päivi Anttilan mukaan siitossonnien kasvatuskausi uudessa kasvattamossa Tero ja Anne Hosiken luona on sujunut hyvin. Kasvattamon päärotuina olivat angus ja hereford. Sonnien rehustus on perustunut nurmirehuun ja ruokinta on ollut maltillinen. HKFoodsin mukaan on tärkeää, että sonnit ovat hyviä karkearehun syöjiä. Tavoitteena on ollut kasvattaa kestäviä työkykyisiä sonneja, jotka pystyvät pitämään kuntoluokkansa myös laidunolosuhteissa ja periyttävät tätä kykyä myös tyttäriinsä.

Eri rodut kiinnostivat eri huutokaupoissa

Atrian huutokaupassa Simmentalin kysyntä virkistyi viime vuodesta, sonneja myytiin 21. Vehkaojan mukaan simmentaleilla oli hyvää rehuhyötysuhdetta ja kasvua, riittävän maltilliset syntymäpainot ja suvuiltaan riittävä valikoima.  Limousinien kysyntä laski viime vuoden vilkkaan myynnin jälkeen 18:sta viiteen sonniin.

Simmentalin kysyntä virkistyi viime vuodesta. Kuvassa Atrian siitossonnihuutokaupassa korkeimmalla hinnalla 5 850 eurolla huudettu Jaakko Tapion kasvattama Tapion Mister. Kuva Tuukka Kiviranta.

Charolaissonneja myytiin suurin piirtein viime vuoden määrä eli 16, ja samalla rikottiin viime vuoden keskihintaennätys.

Atrian huutokaupassa nnätyshinnalla 6650 euroa myytiin kaksi Eija Rinta-Piirron kasvattamaa charolaissonia K-H. Yoda ja K-H. Yty. Kuvassa K-H.Yoda. Kuva Tuukka Kiviranta.

Vaikka Anguksia myytiin toisiksi eniten eli 17, jäi niitä vielä reilusti jälkimyyntiinkin. Atrian tiedotteen mukaan angukset ovat kasvaneet ryhmänä erinomaisesti sekä vasikkana että kasvukokeessa ja niiden suvuissa oli mieleniintoisia uutuuksia. Pitkästä aikaa huutokaupassa oli myös yksi punainen angus, jonka värimuoto on jalostettu kuumiin maihin sopivaksi. Herefordeja myytiin selvästi viime vuotta vähemmän, kolme sonnia.

HKFoodsin huutokaupassa anguksia myytiin 17, herefordeja 16, charolaisia 4 ja simmentaleja 3. Kallein huutokaupassa myyty sonni oli Raija ja Pertti Koskirannan karjassa syntynyt hereford V-A Yamaha, josta taisteli viisi huutajaa. 27 huudon jälkeen Yamahan hinnaksi tuli lopulta 6 800 euroa.

Viking Genetics osti huutokaupasta kolme sonnia: Heikki ja Katri Ruokolaisen jalostamat angukset Mannilan Yara MS ja Mannilan Ypäjä MS sekä herefordsonnin KB Yyteri Red, joka on syntynyt Inkereen kartanossa Henrik ja Virpi Jensenin karjaan. Nämä kolme Tanskaan matkaavaa sonnia ovat tulevia keinosiemennyssonneja.

Kasvattajaosuuskunta Limousinin verkkosivujen perusteella myös Limousin siitossonnien yhteismyynti on sujunut vilkkaasti. Osuuskunta suosittelee jo useampana vuonna käytössä ollutta kaupantekomallia. Sonneihin voi tutustua verkkosivuilla ja kaupat toteutetaan ostajan ja myyjän kesken ilman välikäsiä, normaalin eläinkaupan mukaisesti ja hyviä eläinkaupan pelisääntöjä noudattaen.

Sonneilla myös pohjoismaiset jalostusarvot

Atrian tiedotteessa kerrotaan, että huutokauppasonneille on nyt ensi kertaa julkaistu pohjoismaiset genomiset jalostusarvot.
”Niitä ei kuitenkaan tuotu varsinaisiin myyntilistoihin, koska vaativat pitkällistä opiskelua. Perehtyneille ostajille uudet jalostusarvot olivat luettavissa oheismateriaalista. Sonnit myytiin kansallisten genomisten jalostusarvojen perusteella. 90 prosenttia myyntiin valituista sonneista on genotyypitetty myös molempien vanhempiensa puolelta. Genotyypitys parantaa huomattavasti jalostusarvojen luotettavuutta”, Vehkaoja sanoo.

Myös HKSFoodsin kaikki siitossonnikokelaat on genomitestattu.

Atrialta kerrotaan, että ostajat painottavat vasikka-ajan hyvää kasvua, sillä suurin osa tiloista myy vasikat vieroitettuna loppukasvatukseen ja vasikoiden hintaan vaikuttaa niiden paino. Kasvun ja lihaksikkuuden lisäksi hyvä rehuhyötysuhde tuo säästöjä rehustukseen ja vähentää ympäristökuormaa. Maltilliset syntymäpainot ja poikimahelppousindeksit taas auttavat poikima-ajasta selviämisestä.

Vielä myymättä oleviin sonneihin voi tutustua verkossa osoitteissa atriasonnikone.fi, sonnihuutokauppa.fi ja kasvattajaosuuskuntalimousin.fi. Jälkimyyntihinnastoissa Atrian ja HKFoodsin sonnien hintoja on hieman nostettu.