Ternivasikkaruuhkat ovat eettinen ja taloudellinen ongelma

Suomessa on kummallinen tilanne. Kotimaisen naudanlihan puutetta valitetaan, mutta lihaketjuun kuuluvat vasikat odottavat talvikaudella noutoa maitotiloilla, ja niiden hinta on olematon. Vasikat eivät liiku, koska lihanaudoille ei ole riittävästi kasvatuspaikkoja. Paikkoja puuttuu, kun lihanaudankasvatus siirtyy yhä enemmän erikoistuneille tiloille. Murrosvaiheessa ketjun toiminta takkuaa. Tilanne vaihtelee myös vuodenaikojen mukaan.

Välitykseen menevät vasikat ruuhkautuivat maitotiloille viime talvena koko valtakunnassa. Samaa on tapahtunut myös aiempina talvina. Kahtena viimeisimpänä talvikautena ruuhkat ovat olleet erityisen pahoja. Ongelma koskee kaikkia lihataloja.

Ongelma on vakava sekä maitotiloilla, että lihataloissa.

Maitotiloille ruuhkat aiheuttavat haittaa, kun kasvatustiloja ei ole. Ongelma on iso varsinkin talvella, kun ylimääräisiä eläimiä ei voi laittaa edes ulos.

Vasikka, josta ei saa edes kustannuksia pois, on myös taloudellinen riesa.

Lihataloissa kasvaa huoli naudanlihan riittävyydestä jatkossa. Jos vasikoita joudutaan ottamaan hengiltä heti syntymän jälkeen, se näkyy runsaan vuoden viiveellä kotimaisen lihan tarjonnassa ja pula kotimaisesta naudanlihasta vain pahenee tulevina vuosina.

Lue KMVETin numerosta 3/2014, miten suurimmat kotimaiset lihatalot aikovat ratkaista vasikkaongelmia.

Teksti: Pirjo Mälkiä