Tanskalaistilalla ilmaista kuiviketta lietteestä

Tanskalainen maajussi hankki puolitoista vuotta sitten kuivikeseparaattorin ja aloitti pitkän siirtymäkauden, jonka kuluessa on kaikkiin lehmien parsiin ja karsinoihin saatu aikaan lietelannasta separoidusta kuidusta muodostuva paksu biopeti. Eläimet voivat hyvin, eikä tilalle tarvitse enää erikseen ostaa kuivikkeita.

Maidontuottaja Peder Kristensenin muutos hiekkaparsista ja parsipedeistä biokuitupeteihin on ilmeisen onnistunut, sillä eläimet vaikuttavat terveiltä ja siisteiltä. Iso osa lehmistä makoilee parsissaan tyytyväisen oloisina.

Isännällä ja varsinkin hänen lehmillään on kuudentoista kuukauden kokemus biokuivikkeesta, joka on lietelannasta separoitua kuitua. Sillä on korvattu sekä hiekkaparsien pintamateriaali että vanhat parsimatot.

Biokuitupeteihin siirtyminen vie aikaa, sillä biokuitua tarvitaan suuria määriä, eikä sitä saada tuoreesta lietteestä määräänsä enempää. Kristensenin 170 lehmän maitotilalla siirtymäkausi on puolentoista vuoden takaisen investoinnin jälkeen edelleen käynnissä.

Lehmien parsipaikkoja on muutettu muutama parsi kerrallaan korvaamalla ylin hiekkakerros biokuivikkeella. Parsien täyttövaiheessa on uutta kuitua lisätty partta kohti noin 150 litraa joka päivä. Kuivike kovettuu syvemmältä sorkkien alla, mutta on pehmeää pinnasta.

Kun haluttu noin 12–15 sentin kerros on saavutettu, riittää parsien ylläpidossa sama 150 litraa kuiviketta noin viikoksi. Tuoretta kuiviketta lisätään pari kertaa viikossa parsiin, joissa se edelleen jatkaa kuivumista.

Højgaards Maskinfabrikin kehittämä järjestelmä on nyt käytössä 12 maatilalla Tanskassa. Menetelmä on herättänyt runsaasti mielenkiintoa sekä maan sisällä että kansainvälisesti.

Lue koko juttu KMVETin numerosta 1/2016.

Teksti ja kuvat: Esa Mustonen