Pääkirjoitus: Hyvääkin voi aina parantaa

Suomalainen kotieläintuotanto on laadullisin hyvinvointikriteerein mitattuna maailmanlaajuisesti aivan kärkipäässä. Hyvääkin tilannetta voi kuitenkin aina parantaa, ja aina emme itse näe tai tiedosta hyvinvointiongelmia.

Porsaiden kastrointikielto on jo uudessa eläinten hyvinvointilaissa, mutta nyt hallitus kaavailee sen poistamista. Asia on parhaillaan virkamiesvalmistelussa ja virallista hallituksen esitystä asiasta ei ole.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kastrointikielto oltaisiin kumoamassa nimenomaan lihanjalostusteollisuuden vaatimusten takia.

Porsaskasvattajien mielipidettä asiasta ei ole juurikaan kyselty tai ainakaan sitä ei julkisuudessa suuremmin näy.

Uusi laki velvoittaa käyttämään tulehduskipulääkitystä ja paikallispuudutusta 2027 lähtien, ja sikayrittäjät ja sikalatyöntekijät ovat jo uuden lain voimaantulosta lähtien kouluttautuneet ja harjoitelleet uusia toimintatapoja.

Monen mielestä nämä työvaiheet ovat työllistävyydeltään paljon hankalampia kuin varsinainen täyskielto, joka merkitsisi joko karjujen erilliskasvatusta tai sitten immunokastraation käyttöä.

Sikatalouden rakennemuutos jatkuu vauhdilla ja vuoden 2028 pinta-alavaatimukset varmasti karsivat osan sikayrittäjistä pois alalta. Jäljellä jäävät tiedostavat hyvin tulevaisuuden vaatimukset, ja heille kastraation täyskielto ei ole ongelma, vaan ongelmat ovat enemmänkin tuotannon kustannus- ja tuottopuolella sekä investointien rahoituksessa.

Teollisuus on perustellut kastraation vastustamista sen tuomilla kustannuksilla, karjunhajuongelmilla ja viennin vaikeutumisella. Selitys kuitenkin ontuu, sillä monessa Euroopan maassa karjujen kasvatus on arkipäivää ja näistäkin maista viedään lihaa maailmanmarkkinoille.

Lypsykarjoissa Ruotsi on osoittanut, että laidunnuspakko on mahdollista toteuttaa jopa isoilla tiloilla. Suomessa toki peltorakenteen hajanaisuus rajoittaa lehmien laidunnusmahdollisuuksia, mutta asia nousee väistämättä esiin jatkossa.

Vasikkakuolleisuuden parantamisessa Suomessa on vielä paljon tehtävää. Hyvinvointia voidaan aina parantaa, mutta pitää myös muistaa, että yrittäjän hyvinvointia ei saa samalla heikentää.

Vanhat taudit palaavat helposti

Suomessa on menestyksekkäästi saneerattu monia eläintauteja käytännössä kokonaan pois, mutta valitettavasti niillä on paha taipumus palata.

Porsasyskästä oltiin päästy jo eroon, mutta tänä vuonna on monen vuoden tauon jälkeen tullut uusia tapauksia.

Nautapuolella pälvisilsan määrä oli enää hyvin pieni, mutta viimeisen vuoden aikana tautitapauksia on tullut yhtäkkiä lisää. Keskisessä Euroopassa puolestaan yllätyttiin suu- ja sorkkataudin puhkeamisesta. Sinikielitauti taas hiipii kohti pohjoista, tartuntoja on jo Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa.

Vanhat ja uudet taudit väijyvät aina nurkan takana ja niiden tunnistaminen on joskus vaikeaa, kun oireet ovat eläinten hoitajalle uusia. Helppoja keinoja eläintauteihin ei ole, koulutus, valppaus, tarkkuus ja nopeus ovat tuttuja, mutta helposti arjessa unohtuvia keinoja.