Nyt etsitään sikatalouden osaajia
Tuottajilla on keskeinen rooli hankkeessa, jonka tarkoitus on hakea helposti käyttöön otettavia käytäntöjä yhdessä sikatilallisten kanssa. WelFarmersin tavoitteena on lisätä tietoisuutta eläinten hyvinvointiin kehitetyistä jo käytössä olevista toimivista ratkaisuista ja kiihdyttää niiden käyttöönottoa koko Euroopan alueella. Hankkeella on hyvä mahdollisuus edistää sikojen saparollisten sikojen kasvattamista koko Euroopassa.
WelFarmers hankkeessa ratkaisuja haetaan pioneereilta, jotka ovat kehittäneet parhaiten toimivia käytäntöjä tiloillaan. Nämä käytännöt neljässä teemassa arvioidaan ja parhaat niistä palkitaan. Erityisen tärkeää on, että ne jaetaan avoimesti kaikille. Se auttaa tuottajia ja maita ottamaan käyttöön omilla tiloillaan eläinten hyvinvointia lisääviä toimia ja viranomaisia kehittämään omia toimintatapojaan. Vaikka hankkeessa on mukana vain kahdeksan maata, niiden alueella tuotetaan yli puolet Euroopan sianlihasta. Lisäksi kilpailuun voidaan ottaa mukaan myös muiden maiden hyvät käytännöt ja innovaatiot.
Neljä tärkeää teemaa
WelFarmers –hankkeessa on neljä sikojen hyvinvointia lisäävää teemaa: vapaaporsitus, sikojen kasvatus ilman saparoiden typistämistä, kastraatiokivun poistaminen ja kastraatiosta luopuminen sekä tilavaatimukset ja karsinoiden lattiaratkaisut välikasvatusporsaille ja lihasioille.
Vapaaporsituspaketti on annettu tanskalaisten hallinnoitavaksi. Helsingin yliopisto koordinoi saparollisten sikojen kasvatushaasteita. Kastraatioon liittyvät kysymykset kulkevat ranskalaisten käsien kautta ja irlantilaiset ohjaavat karsinoiden tila- ja lattiamateriaaleihin liittyviä ongelmia. Yleishallinnointi kuuluu portugalilaisille ja italialaisille. Viestinnän hoitaa espanjalaiset Pig333 -ammattilaisten kanssa.
Alue- ja asiantuntijaverkostot
Hankkeen tavoitteisiin pääsemiseksi kaikissa hankkeeseen osallistuvissa maissa on luotu alueellinen verkosto. Nämä verkostot valitsevat innovatiivisimmat ja parhaimmat käytännöt kuhunkin teemaan valituista haasteista omalla alueellaan. Suomen alueeseen voidaan lukea myös muita maita kuten Ruotsi.
Alueellisten verkostojen lisäksi on muodostettu aihekohtaiset ryhmät. Molemmissa ryhmissä on tuottajia, virkamiehiä, neuvojia, eläinlääkäreitä, ruokaketjun toimijoita ja muiden sidosryhmien edustajia. Aiheryhmät arvioivat alueellisten verkostojen valitsemat parhaat käytännöt, joilla ratkaistaan sika-alan suurimpia haasteita. Näissä ryhmissä on Euroopan parhaat asiantuntijat koko EU:n alueelta.
Kaksi kilpailukierrosta
Hankkeessa järjestetään kaksi kilpailukierrosta kaikista neljästä aiheesta. Ensimmäinen kilpailukierros avattiin marraskuun alussa ja se jatkuu heinäkuun loppuun. Huhtikuun loppuun mennessä kerätään kultakin alueelta kolme hyvää käytäntöä kaikista neljästä kategoriasta. Kaikista hankkeen aikana kerätystä 192 hyvästä toimintatavasta valitaan 40 parasta käytäntöä ja niistä 24 palkitaan. Kilpailun kriteereissä arvioidaan eläinten hyvinvoinnin lisäksi ympäristö- ja talousvaikutukset.
Haasteita ensimmäiselle kierrokselle
Mahdollisia haasteita on annettu runsaasti, mutta kaikissa kategorioissa tärkeimmäksi nousivat investointikustannusten hallinta ja rahoitustavat. Toinen yleinen suuri huolenaihe on karsinoiden puhtaanapito hygieniatason säilyttämiseksi. Muita kaikissa teemoissa esiintyviä ongelmia ovat työvoiman koulutus ja motivointi sekä työturvallisuus, kun eläimet ovat vapaana tai kasvatetaan karjuja.
On tärkeää säilyttää tasapaino eläinten hyvinvoinnin lisäämisen, ympäristö- ja ilmastovaikutusten sekä tilan talouden välillä. Aiheryhmät ovat valinneet kaikista ehdotetuista haasteista tärkeimmät ja kipeimmin ratkaisua tarvitsevat asiat.
Vapaaporsituksen erityishaasteita ovat tuottavuuden ylläpitäminen, emakoiden luonnonmukaisen käyttäytymisen mahdollistaminen ja ruokintaratkaisut. Saparollisessa kasvatuksessa haasteita aiheuttavat hännänpurennan riskien hallinta, työmäärän lisääntyminen, soveltuvien kuivikemateriaalien löytyminen sekä ilmanlaadun tarkkailu, säätäminen ja tekniset ratkaisut.
Kastraatioteeman haasteiksi annetaan karjunhajun vähentäminen kasvatusmenetelmillä ilman teuraspainon laskemista, karjulihan laadun takaaminen leikkojen lihan tasolla, käytännöllinen ja kustannustehokas immunokastraatio sekä tehokkaat puudutustavat.
Lattia- ja tilaratkaisuissa vastauksia haetaan lietejärjestelmien toiminnan varmistamiseen kuivikkeiden käytön kanssa, parasta kiinteän ja ritilöiden suhdetta sikalan lattiaratkaisuissa, yhtenäisten standardien saavuttamista koko EU:ssa karsinoiden koon määrittämisessä sekä tilamääräyksissä sikaa kohden.
Meillä Suomessa on lukuisia hyviä tapoja sikojen hyvinvoinnin parantamiseen, olemmehan me olleet pioneereja tällä saralla jo parikymmentä vuotta. Nyt on mahdollisuus astua esiin, osallistua kilpailuun ja konkretisoida tekemämme työ. ◻
Lisätiedot kilpailusta ja siihen osallistumisesta: [email protected] tai p. 050 5709035.
Kirjoittaja toimii projektipäällikkönä WelFarmers-hankkeessa.
Hankkeen 4 teemaa
WelFarmers –hankkeessa on neljä sikojen hyvinvointia lisäävää teemaa:
1. Karsinoista luopuminen: Vapaaporsitus
2. Ehjät saparot: Sikojen kasvatus ilman saparoiden typistämistä
3. Kastraatio: Kastraatiokivun poistaminen ja kastraatiosta luopuminen
4. Tila/lattia: Tilavaatimukset ja karsinoiden lattiaratkaisut välikasvatusporsaille ja lihasioille.