Maailman taudit 4/2021

AFS levisi Puolasta Saksan itärajalle syyskuussa 2020. Siitä lähtien tartuntoja on todettu, ensin kymmeniä kuukaudessa, ja joulukuusta lähtien kolminumeroinen lukumäärä.

1. Saksan ASF-tilanne pahenee ja tauti levisi Amerikan saarivaltioon

Ensimmäiset afrikkalaisen sikaruton tapaukset Saksan tuotantosikaloissa vahvistettiin heinäkuun puolivälissä. Ne löytyivät luomutilalla Spree-Neißen alueella ja pientilalla Märkisch Oderlandissa.

Luomutila, jossa yksi emakko kuoli, sijaitsee saastuneella ydinvyöhykkeellä, joka on perustettu villisikojen ASF-tartuntojen vuoksi. Pientila, jossa oli kaksi sikaa, sijaitsee taudista aiemmin vapaalla vyöhykkeellä. Tartunnan lähde on saksalaisviranomaisten mukaan molemmissa tapauksissa epäselvä.

Euroopassa ASF-tapauksia on raportoitu kesän aikana tuotantosikaloissa muuallakin. Romaniassa on huhti–kesäkuussa on ollut yli 150 tapausta. Puolassa on toukokuussa löydetty ASF yhdestä ja kesäkuussa kuudesta tuotantosikalasta.

Villisikatapauksia oli Euroopan alueella huhtikuussa noin 2 200, toukokuussa lähes 1 400 ja kesäkuussa vajaa tuhat. Kesäkuussa eniten tapauksia löytyi Saksasta, jopa enemmän kuin Romaniasta, Slovakiasta, Unkarista ja Puolasta, joissa kaikissa on pitkään ollut yli sata tapausta kuukaudessa.

Heinäkuun lopulla ASF:n uutisoitiin levinneen Dominikaaniseen tasavaltaan, joka on maantieteellisesti osa Amerikkaa. Amerikassa tautia ei ole ollut 40 vuoteen, ja nyt on syytä pelätä epidemiaa myös siellä.

Ensimmäiset tapaukset todettiin kahdessa sikalassa, 170 kilometrin päässä toisistaan.

2. 10 Euroopan maata ei vielä ole vähäisimmmän bse-riskin luokassa

Maailman eläintautijärjestö OIE on tänä vuonna muuttanut Irlannin ja Kanadan bse-statukset merkityksettömän vähäisen riskin luokkaan. Irlanti ja Kanada kuuluvat nyt samaan bse-statusluokkaan kuin suurin osa Euroopan maista, Suomi mukaanlukien. Viimeisin bse-tapaus todettiin Irlannissa vuonna 2015.

Euroopassa keskimmäiseen, hallinnassa olevan riskin luokkaan kuuluvat edelleen Ranska, Englanti, Skotlanti ja Wales sekä Kreikka. Euroopan maista bse-riskiä ei ole määritelty Bosnia ja Herzegovinalle, Montenegrolle, Kosovolle, Pohjois-Makedonialle ja Albanialle. Suurin osa Afrikkaa ja Aasiaa kuuluu ryhmään, jolle bse-riskiä ei ole määritetty.

3. Naudan tuberkuloosi on vaikea hävitettävä monessa maassa

Belgiassa kolme lehmää on saanut naudan tuberkuloosin. Edellinen naudan tuberkuloositartunta todettiin Belgiassa vuonna 2020. Belgia on edelleen virallisesti vapaa taudista.

Nautojen tuberkuloosia on todettu viime vuosina jatkuvasti myös Alppien alueella, jossa sitä levittävät luonnonvaraiset hirvieläimet. Aika ajoin tauti tarttuu tuotantoeläimiin.

Brittein saarilla naudan tuberkuloosi on pitkäaikainen ja jatkuva ongelma.

Irlannissa naudan tuberkuloositapausten 12 kuukauden liukuva keskiarvo oli viime toukokuussa 21 926, kun se toukokuussa 2020 oli 18 813 tapausta. Tämän vuoden toukokuussa taudin esiintyvyysaste oli 4,27 prosenttia, kun se toukokuussa 2020 oli 3,92 prosenttia.

Vuonna 2021 Englannissa ja Walesissa jouduttiin teurastamaan 36 000 nautaa tuberkuloositartunnan vuoksi. Englannissa on nyt aloitettu kenttäkokeet rokotteella, jonka odotetaan tehoavan tuberkuloosiin.

Englannissa naudan tuberkuloosia vastaan on taisteltu myös hävittämällä tautia levittäviä mäyriä, joiden tappaminen on ollut sallittua vuodesta 2013 lähtien. Hallitus aikoo nyt kuitenkin kieltää vuodesta 2022 eteenpäin mäyrien tappamisen, koska luontoaktivistit vastustavat sitä. Brittimaidontuottajat vastustavat hallituksen ehdotusta, ja tuottajajärjestö NFU toteaa mäyrien metsästyksen olevan välttämätöntä tuberkuloositartuntojen rajoittamiseksi.

Myös jalostuksesta saattaa löytyä apua taudin vastustamiseen. Irlantilainen Teagasc-tutkimuslaitos on todennut, että jotkut lehmälinjat ovat vastustuskykyisempiä ja toiset alttiimpia naudan tuberkuloosille kuin toiset.

Suurista ponnisteluista ja varotoimista huolimatta ASF jatkaa leviämistään Saksassa. Kesäkuun loppuun mennessä oli todettu yli 1 400 tapausta villisioissa, ja tämän lehden ilmestyessä tartuntojen määrä lienee jo ylittänyt 1 500 rajan. Kuvan villisiat kirmasivat saksalaisella viljapellolla toukokuussa 2021. ASF on levinnyt OIE:n mukaan jo yli 50 maahan.