Lintuinfluenssan pelätään leviävän edelleen nisäkkäisiin

Lokakuusta 2021 lähtien useilla alueilla maailmassa on raportoitu ennennäkemättömän paljon lintuinfluenssa epidemioita.

Tauti on saavuttanut uusia maantieteellisiä alueita ja sillä on tuhoisia vaikutuksia eläinten terveyteen ja hyvinvointiin. Lintuinfluenssa vaarantaa maailmanlaajuisen elintarviketurvan ja siipikarjankasvatuksesta riippuvaisten toimeentulon.

Tauti on myös johtanut hälyttävän suureen luonnonvaraisten lintujen kuolemaan ja vaikuttanut muihin villieläimiin, mukaan lukien meri- ja maanisäkkäät. Vaikka lintuinfluenssa vaikuttaa ensisijaisesti siipikarjaan ja luonnonvaraisiin lintuihin, se voi joskus tarttua nisäkkäisiin, myös ihmisiin. H5N1-lintuinfluenssatapausten määrän on raportoitu lisääntynen useissa nisäkkäissä sekä maalla että vedessä, aiheuttaen sairastuvuutta ja kuolleisuutta.

Nykyinen tilanne korostaa riskiä, että H5N1-lintuinfluenssa voi muuntua ja levitä ihmisiin sekä muihin eläimiin. Äskettäin raportoidut tarhattujen minkkien tartunnat ovat WOAH:in mukaan huolestuttavia, koska useiden toistensa läheisyydessä pidettyjen nisäkkäiden tartunnat pahentavat riskiä.

Maailman eläintautijärjestö WOAH seuraa tilannetta tiiviisti yhteistyössä asiantuntijaverkostonsa kanssa arvioidakseen eläimille ja ihmisille aiheutuvia riskejä. WOAH kehottaa jäseniään tehostamaan tautien seurantaa ja bioturvatoimenpiteitä siipikarjatiloilla ja minkkikasvattamoissa. COVID-19-epidemian yhteydessä raportoitiin myös SARS-CoV-2 viruksen tarttuneen minkkeihin.