Helsingin yliopisto tutkii, miten paikallispuudutus toimii porsaiden kastroinnissa

Eläinlääketieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa selvitetään paikallispuudutuksen käyttöönottoa, toteutusta ja vaikutuksia suomalaisilla sikatiloilla. Myös tuottajien kokemukset paikallispuudutuksen käytöstä ja toimivuudesta kiinnostavat tutkijoita.

Paikallispuudutuksen antaminen kastroitavalle porsaalle on tulossa lakisääteiseksi vaatimukseksi vuoden 2027 alusta ja sen tavoitteena on vähentää porsaan kipua kastraation aikana. Lisäksi tulehduskipulääkityksellä lievitetään kastraation jälkeistä kipua. Paikallispuudutuksen voi antaa tuottaja tai työntekijä, joka on suorittanut hyväksytysti asiaa koskevan koulutuksen.

Sikatilat voivat ottaa paikallispuudutuksen käyttöön heti, kun toimenpiteen tekijät ovat saaneet siihen koulutuksen. Eläinten hyvinvointikorvauksilla tuetaan paikallispuudutuksen käyttöä siirtymäajan aikana vuodesta 2025 alkaen.

Koulutus porsaiden kastroinnista ja paikallispuuduttamisesta on jo käynnistynyt kuluvana vuonna. Helsingin yliopiston Eläinlääketieteellinen tiedekunta on tuottanut oppaan koulutuksen oppimateriaaliksi. Koulutuksen tavoitteena on opastaa tuottajat ja työntekijät suunnittelemaan ja toteuttamaan paikallispuudutus ja kastrointi hygieenisesti porsaan kipu ja stressi minimoiden.

Paikallispuudutus muuttaa toimintatapoja

Paikallispuudutuksen käyttöönotto merkitsee, että kastrointityö on tarpeen suunnitella ja toteuttaa uudella tavalla. Porsaille tehdään kaksi erillistä toimenpidettä, joten niitä joudutaan käsittelemään kaksi kertaa entisen yhden kerran sijaan. Lisäksi puudutuksen teho on varmistettava kastroimalla porsaat puudutusaineen vaikuttamisajan puitteissa. Paikallispuudutteen antamiseen liittyy myös useita hygieniaan ja lääkkeiden käsittelyyn liittyviä seikkoja.

Vaikutuksia porsaiden hyvinvointiin tilatasolla tutkitaan

Helsingin yliopiston Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa on käynnistynyt tutkimus, jossa selvitetään paikallispuudutuksen käyttöönottoa, toteutusta ja vaikutuksia suomalaisilla sikatiloilla. Miten muutos vaikuttaa porsaiden hyvinvointiin? Miten paikallispuudutus ja siihen liittyvät toimintatavat toteutetaan käytännössä tilatasolla? Millaisia näkemyksiä ja kokemuksia tuottajilla ja työntekijöillä on paikallispuudutuksen käytöstä ja toimivuudesta?

Hankkeessa haastatellaan porsaiden kastraatiokoulutuksen suorittaneita tuottajia ja työntekijöitä etähaastatteluina. Lisäksi tilakäynnin yhteydessä havainnoidaan normaalin kastrointipäivän aikana, miten porsaiden paikallispuudutus, tulehduskipulääkitys ja kastraatio tapahtuvat käytännössä.

Tutkimuksessa tuotetaan porsaiden hyvään käsittelyyn ja lääkitsemiseen liittyvää käytäntöön sovellettavaa tietoa, jota sikatilat voivat hyödyntää arjen toiminnassaan ja toimintojensa kehittämisessä. Lisäksi tutkimukseen osallistuneet tilat saavat halutessaan palautetta ja käytännöllisiä neuvoja toimintatapojensa edistämiseen.

Yleisenä tavoitteena on myös tutkia, miten lakisääteisten vaatimusten muuttuminen vaikuttaa eläinten hyvinvointiin ja tilojen toimintatapoihin. Tätä tietoa tarvitaan lainsäädännön kehitystyön tueksi.

Porsastilat voivat osallistua tutkimukseen

Kiinnostuitko tutkimuksesta? Verkkohaastattelut ja tilakäyntitutkimukset toteutetaan vuoden 2025 aikana, jolloin ensimmäisillä sikatiloilla on jo kertynyt kokemusta paikallispuudutuksen käytöstä. ◻

Lue lisää tutkimuksesta ja ilmoittaudu mukaan.

Tutkimus on osa kokonaisuutta, jossa selvitetään uuden eläinten hyvinvointilain vaikutuksia eläinten hyvinvointiin ja pitoon. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman ”Lainsäädännön vaikutukset hiljaisiin toimijoihin: Riittämättömästä tietoperustasta osallistaviin ratkaisuihin” (SILE) -tutkimushankkeen ja Porsaiden kastraatio-oppaan valmistelleen työryhmän kanssa.

Lue lisää aiheesta: 

Vinkit pikkuporsaan puudutukseen kastroinnin yhteydessä

Opas pikkuporsaiden kastraatiokivun lievittämisestä