Vuoden sikateko -huomionosoitus Sedun opettaja Leena Ketolalle
Suomen Sikayrittäjät palkitsivat Leena Ketolan Vuoden sikateko -huomionosoituksella. Palkinnon luovuttivat Sikayrittäjien toiminnanjohtaja Ari Berg ja puheenjohtaja Timo Heikkilä. Palkintoa on jaettu vuodesta 2007 lähtien.
Suomen Sikayrittäjät ry jakaa vuosittain Sikateko-huomionosoituksen henkilölle tai taholle, joka on merkittävästi edistänyt suomalaista sikayrittäjyyttä. Tänä vuonna palkinto luovutettiin Seinäjoen koulutusyhtymä Sedun Ilmajoen kampuksella opettajana työskentelevälle Leena Ketolalle.
Sikayrittäjien puheenjohtajana toimiva Timo Heikkilä totesi onnittelupuheessaan Leena Ketolan edistäneen sika-alan koulutusta merkittävästi jo pidemmän aikaa. Ketola on suunnitellut ja järjestänyt sikojen tilasiemennyskoulutuksia ja nyt uusimpana hän on aloittanut porsaiden kastraatiokoulutuksen.
”Kun katsotaan tulevaisuuteen koulutuksessa, kolme suurinta asiaa ovat lainsäädännön vaatimusten suorittaminen, työvoiman saatavuus ja sikayrittäjien oma koulutus. Ja näissä kaikissa Leena on kunnostautunut”, Heikkilä kiitteli.
Ketola kertoi olevansa hämmentynyt ja otettu tunnustuksen myöntämisestä. Hän kiitti puheessaan niin yhteistyökumppaneitaan kuin opiskelijoitaan ja totesi työn suolan olevan viisaat ja rakkaat siat.
Ketolan vetämässä kastraatiokoulutuksessa ensimmäiset opiskelijat ovat nyt suorittaneet tutkinnon hyväksytysti, jolloin eläinlääkäri saa luovuttaa heille kastraatiossa käytettävää puudutetta.
Tämän vuoden alusta lähtien laki on velvoittanut jo käyttämään kipulääkettä kastraation yhteydessä. Vuodesta 2027 kipulääkityksen lisäksi on käytettävä myös puudutetta.
Sikayrittäjien seminaarissa puhunut Heikkilä kertoi, että jo ensi vuonna on mahdollista saada eläinten hyvinvointikorvausta puudutteen käytöstä kastroinnin yhteydessä. Heikkilän mukaan puudutuksesta maksettava korvausmäärä on 47 euroa eläinyksikköä kohden.
Korvauksen saaminen vuonna 2025 edellyttää tutkinnon suorittamista hyväksytysti jo kuluvan vuoden loppuun mennessä. Käytännössä korvausta haluavien on ilmoittauduttava Sedun koulutukseen mahdollisimman pian. Ketolan mukaan koulutus on mahdollista suorittaa loppuvuoden aikana, jos opiskelijalla on jo kokemusta ja rutiinia kastroinnista.
Helsingin yliopiston tuottama porsaiden kastraatio -koulutusmateriaali käännetään myös englanniksi, ruotsiksi sekä ukrainaksi.