Genomitiedosta vauhtia jalostukseen

Genomisen tiedon käyttö on viime vuosina lyönyt voimalla läpi niin maailmalla kuin suomalaisessa lypsykarjanjalostuksessa. Meillä se on mullistanut perinteisen jalostusohjelman, vauhdittanut perinnöllistä edistymistä ja tarjonnut karjanomistajille uuden työkalun karjan kehittämiseen.

Genominen tieto auttaa asettamaan eläimet aiempaa varmemmin perinnölliseen paremmuusjärjestykseen. Tämä koskee sekä keinosiemennykseen valittavia sonnivasikoita että karjan naaraita. Aiemmin nuoren eläimen perinnöllisen tason paras ennuste oli sukutietoihin pohjautuva odotusarvo. Genomitestaus ja genomiset jalostusarvot tuovat nyt enemmän tai vähemmän lisätietoa sen päälle.

Genomi voidaan selvittää jo nuorelta eläimeltä, maailmalla jopa alkiosta, mikä jalostuksessa lyhentää sukupolviväliä ja nopeuttaa siten perinnöllistä edistymistä. Enää ei tarvitse odottaa vuosikausia keinosiemennyssonnin jälkeläisarvostelua, vaan genomitietoa voidaan hyödyntää jo sonnivasikoita valittaessa. Genominen valinta ei silti tee jälkeläisarvostelua tarpeettomaksi.

Genomitestejä voi Suomessa teettää FABAn, Semex Finlandin ja HH Embryon kautta.

Lue vaihtoehdoista ja koko juttu genomijalostuksen eduista KMVETistä.

Teksti Tiina Kolunsarka