Eläinten geenieditointi jo käytössä Yhdysvalloissa
Yhdysvallat on hyväksynyt jo muutamia geenieditoituja kotieläimiä elintarvikekäyttöön. Vuonna 2020 Yhdysvalloissa GalSafe-sioista ja AquaAdvantage-lohista tuli ensimmäiset geenimuokatut tuotantoeläimet, joka hyväksyttiin ihmisravinnoksi. Nyt Minnesotassa toimiva yritys aloittaa sikojen PRRS-taudille vastustuskykyisten geenieditoitujen sikojen jalostuksen.
GalSafe-sioista on poistettu alfa-gal-sokeri solujen pinnalta. Ihmiset, joilla on alfa-gal-oireyhtymä (AGS), voivat saada lieviä tai vakavia allergisia reaktioita punaisesta lihasta löytyvälle alfa-gal-sokerille. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto, FDA hyväksyi GalSafe-sikojen käytön lääkkeiden valmistuksessa, ihmisen siirtoelinten tai -kudosten valmistuksessa ja lihan elintarvikekäytön ihmisille, joilla on Alpha-Gal-liha-allergia.
Maaliskuussa 2022 FDA hyväksyi myös naudat, joille on tehty ”slick coats” -geenimuokkaus. Tällaisilla naudoilla on normaalia selvästi lyhyempi karva, mikä tekee niistä paremmin lämpöä sietäviä. Geenimuunnos on joillain naudoilla myös luontaisesti.
Yhdysvalloissa viime vuonna julkaistu tutkimus geenimuokattujen elintarvikkeiden julkisesta hyväksynnästä osoitti, että kun otetaan käyttöön uusi teknologia, jota ihmiset eivät tunne, hyväksymiseen vaikuttavat erityisesti ihmisten sosiaaliset ja eettiset arvot ja se, luottavatko he siihen, että hallitus ja teollisuus suojelevat heitä.
Geenieditoinnilla PRRS-tautia vastaan
Minnesotassa toimiva Acceligen-yritys ilmoitti aloittavansa sikojen PRRS-taudille (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome) vastustuskykyisten geenimuokattujen sikojen jalostuksen. PRRS on sikojen lisääntymis- ja hengitystieoireyhtymä, joka on vaivannut pitkään sikaloita ympäri maailman, ja erityisesti Yhdysvalloissa. Geenieditointi perustuu Kansasin ja Missourin yliopistojen kehittämien proteiinimuunnosten käyttöön.
Geenien muokkaaminen ei kuitenkaan ole ainoa ratkaisu. Vuoden 2021 lopulla Skotlannissa ja Uudessa-Seelannissa toimivat tutkijat totesivat, ettei geenien muokkaaminen yksinään poista PRRS:ää. Heidän mukaansa vaikka PRRS-virukselle täysin vastustuskykyisten geenimuokattujen sikojen viimeaikainen tuotanto on lisännyt odotuksia tämän tappavan taudin eliminoimisesta, tautien eliminointi kansallisessa mittakaavassa olisi vaikeaa, jos geenien muokkausta käytettäisiin ainoana taudintorjuntakeinona. Taudin saneeraus voisi olla mahdollista 3–6 vuodessa, jos geenien muokkausta täydennetään laajalle levinneellä ja riittävän tehokkaalla rokotuksella.
Saksalaiset tutkijat ehdottivat vuonna 2020 geenien muokkausmenetelmää myös afrikkalaisen sikaruton viruksen lisääntymisen estämiseksi. Samana vuonna Saksassa raportoitiin edistystä myös geenimuokkauksen käytössä karjuporsaiden kirurgisen kastraation lopettamiseksi poistamalla karjun hajuun liittyvät geenit. EU:ssa eläinten geenimuokkaus kaupallisiin jalostustarkoituksiin on kuitenkin kielletty. PRRS-taudin torjunnasta geenieditoinnin keinoin kertoi muun muassa verkkojulkaisu Pig Progress.