Sonnihuutokaupoissa ennätyksiä ja yllätyksiä

Atrian ja HKScanin jalostussonnien huutokaupat toteutettiin jälleen sähköisesti. Sonnikauppa kävi vähintääkin kohtalaisesti. Siitä huolimatta sonnikaupoille ehtii vielä.

Atrian sonnit olivat tarjouksia odottamassa 27.4. lähtien ja huutokaupat päättyivät porrastetusti 2.5. ja 3.5.2023. Jäljelle jäävät sonnit nostettiin vielä uudelle kierrokselle sähköiseen huutokauppaan.

Atrian kehityspäällikkö Susanna Vehkaojan mukaan haasteellinen taloudellinen tilanne ei ole näkynyt sonnikaupassa. Kokonaisuudessaan nyt on myyty noin 90 sonnia.

”Uusi sonni on toivoa uutta toivoa aina täynnä. Siihen kiteytyy karjaihmisten usko yhä parempiin sukupolviin”, Vehkaoja kuvaa ostajien tunnelmia.

Ennätysmäärä ennätyshinnalla

Tänä vuonna Mikko Peuran kasvattamon tiloissa Jalasjärvellä oli viiden kasvatuserä Atriaketjun jalostussonneja. Sonneja oli kasvamassa 199 ja niistä valittiin siitokseen sopiviksi ennätykselliset 159 sonnia viidestä eri liharodusta.

Myytäviin sonneihin pääsi tutustumaan huutokauppaa edeltäneellä viikolla paikan päällä ja samalla ostajat tapasivat toisiaan ja sonnien syntymäkarjojen edustajia.

Ensimmäistä kertaa kasvattamossa oli enemmän herefordeja kuin anguksia, mutta ostajakunta ei muuttunut yhtä nopeasti. Angusten kauppa kävi paremmin sekä määrällisesti että hintojen suhteen. Angukset saavuttivat kaikkien aikojen korkeimman keskihinnan.

Viking Genetics osti kolme sonnia Atrian huutokaupasta, yhden kutakin rotua. Anguksista valituksi tuli Männistön Ublack. Sonnin ovat kasvattaneet Ritva ja Reijo Kela Suomussalmelta. Kuva Tuukka Kiviranta, Atria

Limousinsonni Korpi-Heikkilän Ulle (Eija Rinta-Piirto, Kauhajoki) nousi Atrian sonnihuutokauppojen kaikkein kalleimmaksi limousinsonniksi lyöden viime vuoden ennätyksen 1400 eurolla. Limousinien keskihinta oli rotunsa korkein Atrian historiassa, tosin rodun sonnien myyntimäärä laski aiemmista vuosista. Kaikkien sonnien keskihinta oli 4592 euroa. Keskihinta nousi kaikkien aikojen korkeimmaksi, vaikka sonneja oli myynnissä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Köhä ei karkoittanut ostajia

HKScanin sonnihuutokauppa pidettiin 5.-6.5.2023. Sonneja meni kaupaksi huutokauppapäivinä nelisenkymmentä ja jälkimyynti lähti käyntiin heti huutojen loputtua. Yhteensä 55 sonnia on vaihtanut omistajaa toukokuun loppuun mennessä.

HKScanin sonnikasvattamossa yskä siirsi huutokauppapäivää, mutta sonnit tervehtyivät ja ovat nyt valmiina kesätöihin. Kuva HKScan

HKScanilta kerrotaan, että huutokauppa oli alun perin suunniteltu pidettäväksi 20.-21. huhtikuuta, mutta huutokauppaa siirrettiin, koska pääsiäispyhien aikaan sonnit alkoivat yskiä. “Oireet olivat kuitenkin lievät, eläinten yleiskunto hyvä eikä lääkityksiä tarvittu. Tartunnan leviämisen estämiseksi ja eläinten nopean parantumisen varmistamiseksi peruutimme eläinten näyttöpäivän ja siirsimme huutokauppaa parilla viikolla, niin että tutkimustulokset ehtivät valmistua ja näimme että oireet lievenivät.”

Tutkimusten avulla varmistettiin, ettei karjassa esiintynyt Mycoplasma bovista. Kun karja oli tervehtynyt, rekisteröityneille huutajille ja kasvattajille tarjottiin mahdollisuus tutustua eläimiin kasvattamossa huutokauppaa edeltävänä torstaina 4. toukokuuta.

Huutokaupassa oli myytävänä yhteensä 171 sonnia. Huutokauppapäivien aikana myytyjen sonnien keskihinnaksi muodostui 4 455 euroa. Kallein sonni oli tänä vuonna angussonni Karhulan Usko, joka myytiin 6750 eurolla.

Ensi kertaa genomiset jalostusarvot

Historiallisena muutoksena sonnien jalostusarvot julkaistiin juuri ennen huutokauppaa ensimmäisen kerran genomisina jalostusarvoina.

“Samalla laskentatapa muuttui ja tutun nimisiin arvoihin tuli jonkin verran muutoksia. Ennen sonnien kuljetuksia ostajilleen ehtii tulla toinen genomisten jalostusarvojen laskentakierros, jolloin indekseihin voi tulla jälleen muutoksia ja korjauksia”, Vehkaoja kertoo.

Sonneilla oli kaikista tunnetuista perinnöllisistä sairauksista testitulokset näkyvillä.

“Tänä vuonna uutta oli se, että kaikilla herefordeilla oli geenitestitulos siitä, että ne eivät kanna MD ja MSUD-sairauksia ja erikseen limousinella siitä, että ovat vapaita valoyliherkkyydestä (PR)”, Vehkaoja toteaa.

Atrialta kerrotaan, että polveutuminen oli vahvistettu genomitestauksen avulla suurimmalle osalle sonneja, 92 prosentilla sonneista molemmat vanhemmat ovat genotyypitetty.

Sonnimyynti jatkuu koko kesän

Sekä Atrian että HKScanin sonnimyynti jatkuu kesän yli. Huutokaupoissa myymättä jääneiden sonnien listaa päivitetään sitä mukaa kun sonneja myydään.

“Kaikkia rotuja on edelleen tarjolla, toukokuun lopussa myymättä oli vielä noin 70 sonnia”, Vehkaoja summaa.

Myös HKScanin puhdasrotukasvattamoon jäi vielä monta hyvää tarkkailujakson läpäissyttä sonnipoikaa odottamaan astutussonnin uraa.

”Sonnihuutokauppaan valituilla eläimillä rakenne ja luonne ovat kunnossa. Tästä joukosta on turvallista hankkia omiin tarkoituksiin parhaiten sopiva sonni”, toteaa HKScanin emolehmäneuvoja Päivi Anttila.

Atrian sonnimyynnistä vastaa Susanna Vehkaoja ja HKScanin Päivi Anttila. ◻

Myynnissä oleviin sonneihin voi tutustua näillä sivustoilla: Atria  ja HKScan