Lapinlehmät laajasti esillä Tornionlaakson museossa

Snöhvit, Punakorva, Fjellblom – Pohjoisten tunturikarjojen historia, nykypäivä ja tulevaisuus -näyttely käy läpi lapinlehmän historian tärkeitä vaiheita. Näyttelyssä voi myös tutustua lappilaisen karjanhoidon materiaaliseen kulttuuriin.

Vaalea ja pienikoinen lapinlehmä on toivottavasti matkannut jo olemassaolonsa vaikeimpien aikojen yli.

Pohjoismaiden tunturikarjoista jalostuneen lapinlehmän varsinainen historia on vain reilun sadan vuoden ikäinen, vaikka rodun esivanhemmat ovat tuottaneet lapissa maitoa ja lihaa jo satoja vuosia, joidenkin arvioiden mukaan jo ennen ajanlaskun alkua.

Näyttelytilaan on pystytetty alueelle tyypillinen hirsiseinäinen ja pyramidikattoinen kesänavetta, joita rakennettiin suojaksi karjan kesälaitumille.

Torniojokilaakson näyttelyssä voi tutustua lapinlehmän perimään, jota 3MC -Pohjoisen tunturikarjat. Kulttuuriperintö ja geenivarat -hanke on paraikaa selvittämässä. Paikallisiin olosuhteisiin vuosisatojen kuluessa sopeutuneiden alkuperäisrotujen arvo on oivallettu ja hankkeen avulla pyritään paitsi auttamaan lapinlehmän suojelutyössä, myös ymmärtämään paremmin sen menneisyyttä ja merkitystä alueen kulttuuriperinnössä.

Lapinlehmän lähihistoriassa tärkeä vaihe on rodun kantakirjan perustaminen vuonna 1905, jonka jälkeen koettiin pohjoissuomenkarjan kultakausi ennen sota-aikaa. Sota-aikana lapinlehmä joutui  koville, karjoja jouduttiin teurastamaan ja noin 20 000 eläintä joutui myös evakkoon Ruotsin puolelle.

Rankan evakkoreissun jälkeen koettiin elpyminen, joka kuitenkin päättyi suurempia tuotoksia lypsäneiden rotujen yleistymiseen.

Yhtenä lapinlehmien viimeisenä turvasatamana tehokkaampien maitorotujen jaloissa on toiminut Pelson vankilan geenipankkikarja. Kun ilmoitus vankilan sulkemisesta tehtiin, tuli ajankohtaiseksi löytää karjalle uusi osoite tämän vuoden loppuun mennessä. Karjan uusi osoite on Louen koulutustila Tervolassa, karja palaa siis luontaiseen ympäristöönsä tai paremminkin kotiin.

Kiinnostus alkuperäisrotuja ja lapinlehmiä kohtaan on nyt yleisellä tasolla voimakkaampaa kuin pitkiin aikoihin. Tornionlaakson museon 21.8 saakka avoinna oleva lapinlehmänäyttely onkin monella tapaa ajankohtainen ja tarjoaa kävijälle aimo annoksen tietoutta lapinlehmän historiasta.

Lue lisää Snöhvit, Punakorva, Fjellblom – Pohjoisten tunturikarjojen historia, nykypäivä ja tulevaisuus näyttelystä.

Aukioloajat ja hinnat.