Ilman antibiootteja kasvatettua lihaa on jo Suomen markkinoilla ja lisää tulee

Kaikki Suomessa tuotettu liha on periaatteessa antibiootitonta. Sitä varten kaikelle lääkehoidolle on olemassa varoajat. Se on kuitenkin eri asia kuin kokonaan ilman antibiootteja kasvatettu liha. Siihen haetaan nyt tuotantomalleja, ja ensimmäisiä eriä sikaa ja nautaa on jo saatu kuluttajille asti. Broilereita on Suomessa kasvatettu ilman antibiootteja jo lähes kymmenen vuoden ajan.

Suomen suurimmat lihayritykset HKScan ja Atria satsaavat nyt näkyvästi täysin antibiootittomaan lihantuotantoon. Siis tuotantoon, jossa eläimet eivät elinaikanaan saa lainkaan antibiootteja. Tuotantotapaa on hehkutettu ainutlaatuiseksi koko maailmassa.

HKScan sai ensimmäiset erät ilman antibiootteja kasvatettua sianlihaa markkinoille kesällä 2017. Nautaa on saanut myyntiin saakka vasta isoja lihataloja paljon pienempi toimija, Finn Angus -osuuskunta.

Lue KMVETin numerosta 6/2017, millainen on ilman antibiootteja tuotetun lihan tuotantotilanne ja millaisia vaihtoehtoja antibiooteille on olemassa.