ASF rokote edistyy

Useat lähteet kertoivat kesäkuussa afrikkalaista sikaruttoa vastaan tarkoitetun rokotteen edistymisestä. Rokotetta on kehitetty yhteistyössä Yhdysvaltojen ja Vietnamin kesken.

Riippumattomien tieteellisten arvioiden jälkeen Yhdysvaltain maatalousministeriö, USDA (US Department of Agriculture) on kesällä vahvistanut, että NAVET-ASFVAC-rokote on turvallinen ja tehokas. Hyväksynnän saaminen on edistynyt tasaisesti tänä vuonna.

Rokotetta valmistaa vietnamilainen NAVETCO (National Veterinary Medicine Joint Stock Company). Kyseessä on maailman ensimmäinen kaupallinen rokote afrikkalaista sikaruttoa vastaan. Sen kerrotaan antavan kuuden kuukauden immuniteetin.

Vietnamin maatalousministeriö on kertonut, että rokotteen tutkimus ja tuotanto aloitettiin yhteistyössä yhdysvaltalaisten asiantuntijoiden kanssa vuoden 2020 alussa. Rokote pohjautuu geneettisesti muunnettuun ASF-virukseen, joka onnistuttiin kehittämään Yhdysvalloissa vuonna 2019.

Marraskuun lopussa 2019 Vietnam otti yhteyttä Yhdysvaltoihin keskustellakseen yhteistyöstä rokotetutkimuksessa ja tuotannossa Vietnamissa. Viisi kuukautta myöhemmin Vietnamin maatalousministeriö salli muunnetun viruksen tuonnin.

Vietnam on halunnut satsata rokotteen kehittämiseen, koska ASF-epidemia levisi siellä nopeasti vuonna 2019. Sen on arvioitu aiheuttaneen noin kuuden miljoonan sian kuoleman tai pakkoteurastuksen. Tämä on noin viidennes maan sikamäärästä, ja taloudelliset tappiot on arvioitu noin 1,2 miljardin euron suuruisiksi. Myös Filippiinit on kertonut kehittävänsä rokotetta afrikkalaista sikaruttoa vastaan.

Yhdysvallat satsaa myös ASF:n testaamiseen. Tänä vuonna yhdysvaltalainen Purduen yliopisto Indianassa on saanut miljoonan dollarin apurahan luodakseen pikatestin ASF:lle. Testin odotetaan havaitsevan ASF-viruksen 30 minuutin kuluessa, ja sen tulokset näkyvät paperiliuskalla helposti havaittavan värinmuutoksen avulla. ◻