Pääkirjoitus: Mielikuvilla on suuri voima

Eläinten kuvat ovat yksi suosituimmista aiheista sosiaalisessa mediassa ja myös perinteinen media osaa käyttää tehokkaasti eläinten kuvia ilmentämään uutistapahtumia. Erityisesti luontokatastrofien vakiokuvastoa ovat eläinten taistelut tulvia tai maastopaloja vastaan.

Suurin huomio keskittyy lemmikkieläimiin, kissoihin, koiriin ja hevosiin, mutta osansa saavat myös tuotantoeläimet.

Kuvien voima on suuri ja niiden luomilla mielikuvilla pystytään ohjaamaan yleistä mielipidettä. Erilaiset eläinaktivistit ovat käyttäneet valokuvia jo pitkään edistääkseen ajamaansa asiaa. Kotieläinrakennuksista otetut salakuvat ovat puhuttaneet suurta yleisöä ja kotieläintuottajia jo vuosikymmenten ajan.

Salakuvien kohdalla on aina keskusteltu siitä, miten kuva voi myös valehdella enemmän kuin 1 000 sanaa. Jokainen kotieläinten kanssa työskentelevä tietää, että yhdessä hetkessä otettu valokuva voi esittää kotieläimen täysin erilaisessa tilassa kuin muutamaa sekuntia myöhemmin. Klassinen esimerkki on laitumelta kohti navettaa kävelevä lehmä. Jos kuvassa näkyy vihreä laidun ja taustalla siisti valkoinen sähköaita on mielikuva positiivinen. Kun muutama sekunti myöhemmin sama lehmä astelee rauta-aidalla rajatun, hieman kuraisen ja betonilla pinnoitetun kulkuväylän kautta kohti navettaa on valokuvan luoma mielikuva hyvin erilainen.

Moderni teknologia ja erityisesti sosiaalinen media sekä yleinen yhteiskunnallinen turbulenssi tuovat kuitenkin täysin uuden ulottuvuuden mielikuvien markkinoille. Valokuvien muokkaus, manipulointi ja täysin tekoälyllä luodut kuvat ovat maallikon silmin joskus mahdotonta erottaa. Pitää myös muistaa, että on toimijoita, jotka tietoisesti pyrkivät sabotoimaan tiettyjä tuotteita tai tietyn maan kotieläintuotantoa.

Eläintaudit, erityisesti zoonoosit eli ihmisistä eläimiin tai toisinpäin siirtyvät taudit ovat ehkä yksi kaikkein herkimmistä aiheista erilaisille salaliittoteorioille, väärillä tiedoille ja huhuille. Näillä huhuilla voi olla merkittäviä taloudellisia vaikutuksia koko kotieläinsektorille. Täsmällisen tiedon jakamisella ja väärien huhujen kumoamisella on erittäin iso rooli jatkossa ja viranomaisten on syytä varautua tyrmäämään erityisesti verkossa leviävät huhut.

Lisää kotimaista tutkimusta

Luonnonvarakeskus (Luke) saa ensi vuonna käyttöönsä uudet tutkimustilat sika- ja siipikarjatuotannolle. Tilat on vuokrattu, mikä osoittaa myös uutta toimintamallia.

Tämä tulee tarpeeseen, sillä yksimahaisten kotimainen tutkimus on ollut liian pientä. Vaikka kotieläinaines on nykyisen hyvin kansainvälistä, on silti olosuhteissa, rehuissa ja lainsäädännössä ja yleisessä toimintakulttuurissa edelleen isoja eroja maiden välillä. Siksi onkin tärkeää, että kotieläinten tutkimusta tehdään myös paikallisissa oloissa.

Luke on tehnyt jo pitkään tutkimusyhteistyötä myös maatilojen kanssa ja tätä toimintaa on myös syytä laajentaa. Kotieläintuotannon kehitysvauhti on nykyisin hyvin nopeaa ja mitä nopeammin uusi tutkimustieto saadaan testattua tilaolosuhteissa ja sovellettua käytäntöön, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on pärjätä alati kiristyvässä kilpailussa.