30 vieroitettua porsasta emakkoa kohti on jo arkipäivää monelle

Porsastuotanto on kehittynyt viime vuosina nopeasti. Yli 30 vieroitettua porsasta emakkoa kohti vuodessa ei enää ole yksittäisissä sikaloissa harvinainen tulos sikataloutta tosissaan harjoittavissa maissa. Näin on myös Suomessa. Keskimäärin meillä vieroitettiin emakolta 25,8 porsasta vuonna 2015. Suomalaisemakoiden vuoden 2016 porsastuotannosta ei ole koko maan keskiarvotuloksia, mutta lihatalot ovat julkaisseet omia tietojaan.

Tanskan sikatuotanto tunnetaan huipputuloksistaan. InterPigin vertailussa vuodelta 2015 se on ainoa maa, jossa emakolta vieroitetaan yli 30 porsasta vuodessa.

Suomi on tässä vertailussa kymmenen parhaan joukossa, mutta hieman InterPig-maiden keskiarvon alapuolella 25,8 vieroitetulla porsaalla emakkoa kohti vuodessa.

Emakko synnyttää yli 30 porsasta keskimäärin vuodessa jo monessa maassa. InterPigin vertailussa näitä maita on kahdeksan kappaletta. Suomi on siinä joukossa tasan 30 porsaalla.

InterPig on kansainvälinen benchmarking-ryhmä, joka kokoaa vuosittain jäsenmaidensa sikatuotannon tuotanto- ja taloustuloksia. Yhteisössä oli 17 jäsenmaata vuonna 2016. Näistä 14 on Euroopasta. Lisäksi mukana ovat Brasilia, Kanada ja Yhdysvallat. Vuonna 2016 InterPigiin liittyi kaksi uutta jäsentä; Suomi ja Unkari.

Suomen porsastuotos 2015 keskitasoa

Vuoden 2016 InterPig-raportin mukaan tanskalaiset vieroittivat vuonna 2015 keskimäärin 31,3 porsasta emakkoa kohti vuodessa. Raportissa on mukana noin kolmannes tanskalaisemakoista.

Tanskan neuvonnan, SEGESin vuosiraportista löytyy hieman eri luku, keskimäärin 30,6 vieroitettua porsasta emakkoa kohti vuodessa. SEGESin mukaan määrä kasvoi 0,6 porsasta edellisestä vuodesta. Paras neljännes ylsi 33 porsaaseen ja kunnianhimoisimmilla on katse jo 40 vieroitetussa porsaassa vuodessa, sikatutkimuskeskuksen vuosiraportti kertoo.

InterPigin vertailussa toiseksi paras on Alankomaat, 29,5 vieroitettua porsasta emakkoa kohti vuodessa. Tuloksissa on mukana yli puolet hollantilaisemakoista ja yli 800 sikalaa.

Ruotsissa vieroitetaan InterPigin mukaan vajaan porsaan verran vähemmän kuin Suomessa, 25 kappaletta emakkoa kohti vuodessa. Luku on laskettu 173 sikalasta ja siinä on 70 prosenttia Ruotsin emakoista.

Lue koko juttu KMVETin numerosta 2/2017

Teksti ja kuva: Pirjo Mälkiä