Kotimaisen ruokatuotannon toimintaedellytyksiä uhataan
Atrian pääomistajaosuuskuntien toimitusjohtaja Ilkka Nykänen on huolissaan ravintosuosituksista, jotka vaarantavat jopa omavaraisuutta ja huoltovarmuutta.
Lihakunnan ja Itikka osuuskunnan uusi toimitusjohtaja, agrologi Ilkka Nykänen on aiemmin toiminut muun muassa tuotantopanosteollisuudessa, elintarvikesektorilla sekä kauppiasyrittäjänä maatalouskaupassa.
Nykänen on huolissaan meneillään olevasta kehityssuunnasta.
”Suomi ajetaan itse, omien toimiemme seurauksena tuonnin varaan. Viestit esimerkiksi THL:n ravintosuosituslautakunnan esittämistä ravintosuosituksista ovat kestämättömiä. Ymmärrän, jos ravintosuositukset tehdään terveysnäkökulmasta, mutta nyt puolet suosituksista on tehty ympäristönäkökulmasta.”
Nykänen nostaa esiin niin sanotun Ruotsin mallin, jossa suositellaan jopa lisäämään ruotsalaisen naudankulutusta.
Ravintosuositusasia on vain yksi asia muiden joukossa.
Nykäsen mukaan tilamäärän väheneminen aiheuttaa kierteen, jossa jäljelle jäävien on välttämätöntä saada kasvatettua omaa tuotantoaan, jotta omavaraisuus saadaan pidettyä edes nykyisellä tasolla. Investoivien tilojen on kuitenkin vaikea saada rahoitusta.
”Pankkisektori vetoaa voimakkaasti EU:n regulaatioasioihin, mutta jos näin jatketaan, investoinnit tehdään jonnekin muualle. Esimerkiksi Puola on kasvattanut kaikissa lihalajeissa osuuttaan. Jos nyt ei huolehdita investointien kautta omavaraisuudesta, huoltovarmuudelle voidaan sanoa hyvästit.”
Nykänen muistuttaa, että suomalaiset haluavat syödä kotimaista ruokaa, jos saavat itse valita, mitä suuhunsa laittavat.
”Heikoin lenkki ei ole kuluttaja, vaan se, miten asia tarjoillaan kaupassa, kouluruokailussa tai työpaikoilla. Kotimainen lihankulutus ei ole tutkimusten mukaan merkittävässä laskussa, mutta tuotanto on. Uskon vahvasti siihen, että kaikki muut asiat ratkeavat, kunhan pankit saadaan luottamaan tuottajiin”, Ilkka Nykänen muotoilee toiveikkaana.
Teksti Anne Anttila