Tartuntoja

1. Sinikielitauti leviää maailmalla

 

Sinikielitaudin virustyyppi 1:n ja 4:n (BT1, BT4) aiheuttama infektio on luokiteltu osassa Etelä-Eurooppaa endeemiseksi eli alueella pysyväksi. Näin on tehty jo Espanjassa ja Portugalissa. Myös Italian eri alueilla esiintyy eri virustyyppien aiheuttamia infektioita märehtijöillä.

Kreikassa BT4-tyypin tartuntaa on esiintynyt jo usean vuoden ajan. Tämän vuoden toukokuun lopun jälkeen sieltä on raportoitu jo yli 270 taudinpurkausta eri puolilta maata.

Nyt tartunta on löydetty myös Bulgariasta, jossa virus aiheutti heinäkuun aikana jo yli 140 taudinpurkausta naudoilla, lampailla ja vuohilla. Elokuussa sinikielitaudista raportoivat myös Romania, Makedonia ja Botswana.

Sinikielitauti eli bluetongue on Culicoides-polttiaisten levittämä virustauti, joka kuuluu Maailman eläintautijärjestö OIE:n listaamiin helposti leviäviin eläintauteihin.

Vuonna 2006 Eurooppaan levisi BT8-tyypin tartunta, joka aiheutti laajalla alueella märehtijöiden sairastumisia ja huomattavia kaupan rajoituksia. Massiivisen rokotuskampanjan avulla tartunta saatiin kuriin.

2. Norsunluurannikolla afrikkalainen sikarutto

 

Afrikasta on myös raportoitu afrikkalaisen sikaruton tartunnoista. Aivan rannikolla on todettu taudinpurkaus, jonka on raportoitu koskevan 1 500 sikaa.

Sikoja on sairastunut jo kesäkuun alussa, mutta maan viranomaiset raportoivat OIE:lle vasta elokuun lopulla.

Afrikkalainen sikarutto on nimensä mukaisesti alunperin lähtöisin Afrikasta. Mantereella elää villejä sikoja, jotka eivät varsinaisesti sairastu tautiin, mutta kantavat sitä ja voivat tartuttaa tuotantosikoja.

3. Euroopassa monta uutta ASF-tartuntaa

 

Latvia raportoi elokuun alussa Maailman eläintautijärjestö OIE:lle 22 uutta afrikkalaisen sikaruton taudinpurkausta. Näistä 12 on villisikatapauksia.

Kymmenen eri sikalan eläimillä on todettu tartunta. Nämä ovat pieniä takapihasikaloita, joissa on yhteensä 68 sikaa, 1–21 sikaa/tila. Valkan alueella Viron rajalla tauti on löytynyt kolmesta sikalasta ja kahdesta villisiasta.

Myös Liettuasta ja Puolasta on raportoitu taudista elokuun aikana. Tapaukset ovat kaikki lähellä Valko-Venäjän rajaa. Samoilla alueilla on todettu tartuntoja jo aikaisemmin kesällä.

4. Klassista sikaruttoa Mongoliassa

 

Mongolian viranomaiset raportoivat heinäkuun alussa sikaruttotapauksesta, joka todettiin kesäkuun puolella sikatilalla. Tapauksen ilmoitettiin koskevan yli tuhatta sikaa. Elokuun loppuun mennessä ei ole todettu uusia sairastumisia, ja yli 300 sikaa on rokotettu.

5. Suu- ja sorkkatautia suosituissa turismimaissa

 

Suu- ja sorkkatautia on raportoitu kesän aikana useista maista. Pahimmin tauti leviää nyt Afrikassa.

Tunisiassa suu- ja sorkkatauti on levinnyt kesän aikana jo yli sadalle tilalle. Elokuun aikana Tunisian naapurimaasta Algeriasta raportoitiin tapauksia yli 150 tilalta.

Elokuun puolivälissä Mosambik ja Uganda kertoivat suu- ja sorkkataudista ja kuun lopulla ilmoitettiin noin 250 nautaa koskevasta taudista Namibiasta.

Tautia on raportoitu äskettäin myös Kirgisiassa, ja sitä esiintyy jatkuvasti Venäjällä, Kiinassa ja Turkissa. ETT on muistuttanut kesän aikana matkailijoita suu- ja sorkkatautiriskistä suomalaisten suosimissa kohteissa.